måndag 29 april 2013

Norrköpings konstmuseum och Arbetets museum

När jag och min syster var i Norrköping så var vi lite kulturella av oss och besökte två av stadens stora museer. Vi var först på Norrköpings konstmuseum och sedan på två utställningar på Arbetets museum. Något som dessa museer likt Eskilstuna konstmuseum briljerar med är det fria inträdet. Hurra för kultur som hålls tillgänglig för medborgarna och där storleken på din plånbok (eller dina föräldrars plånbok) inte sätter stopp för dina kulturella äventyr.
På konstmuseet såg vi allt som fanns i huset för tillfället, vilket var En oskriven historia, Vänskapens värde varar och Ett levande museum. En oskriven historia lyfter fram kvinnliga konstnärer med anknytning till Östergötland. Vilka kvinnor sedan, jag blev helt tagen av bland annat alla vackra porträtt på vackra kvinnor i alla livets åldrar. Följande kvinnor ställs ut:
Märta Alexanderson, Inga Bagge, Sigrid Bensow, Karin Boström, Anna Casparsson, Inga Chambert, Liisa Chaudhuri, Märta Ehrenkrona-Jägerskiöld, Monica Frisendahl, Asta Holmberg, Lolo Holmqvist, Gulli Lindström-Gillqvist, Idun Lovén, Svea Milton, Carin Nilson, Elin Petterson, Brita Rothlin-Zachrisson, Nora von Samson-Himmelstierna, Mary-Ann Tollin-Verde och Asta Ödman
Skynda er att se denna utställning för den stänger den 12 maj i år. Och ni vill inte missa den jag lovar.
Vi fortsatte med att se både den permanenta samlingen och gick sedan till Vänskapens värde varar. Där visades några av de verk som museets vänförening donerat. Hur kul som helst att se en Olle Bærtling i original (förutom de jag ser varje dag på Stockholms universitet) samt en Lena Cronqvist (det är de två nedre bilderna i kollaget nedanför). Roligast var min systers reaktion när jag glatt konstaterade att den där tavlan är gjord av den och den utan att läsa på skylten. Hon undrade vem som kan sådant. En person med ett konstintresse svarade jag då. Jag kan sådant och jag älskar att jag kan det :-) Utställningen tar slut 9 juni. Ett levande museum handlar om konstmuseets historia och visade mycket fin historisk konst och det var vårt sista stopp längst ner i museet och den utställningen håller på till början av november. 

Arbetets museum såg vi Hembygd (kommer i ett separat inlägg) och en utställning om politisk konst. På EWK-museet (som ligger i Arbetets museum) såg vi utställningen Mitt i rörelsen. Det var en både träffande och upprörande utställning. Träffande så till vida att dessa illustrationer på ett mycket snyggt sätt sätter fingret på flera orättvisor. Det är allt ifrån orättvisor kopplade till kön, postkoloniala frågor, miljöproblem och urbaniseringen som behandlas. Upprörande är att dessa illustrationer skapats för ett bra tag sedan och ändå är så aktuella. Vi har fortfarande en ojämlikhet kopplas till vilket kön du föds med. De forna kolonierna i till exempel Afrika lider fortfarande av att de var koloniserade men varit självständiga sedan snart 50 år. Miljön går det utför och vi är fler och fler som trängs i storstaden. Här får ni ett axplock av det som ställs ut och som jag tyckte bäst om.

1 kommentar:

 1. Hej!
  Vad vi blev glada över ditt inlägg Johanna!
  Får vi länka till din blogg från vår FB-sida?
  Hälsningar
  Carin Fahlén
  Norrköpings Konstmuseum

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.