onsdag 24 april 2013

Bloggare, bibliotek och bokförlag= sant?

Jag älskar bibliotek. Jag älskar bloggar (och bloggare). Jag älskar förlag och böcker. Tänk om dessa tre skulle kunna samverka. Jag tror att det skulle vara hur kul som helst. Det finns många (många, många) bokbloggare i vårt avlånga land. Det finns också många förlag och många bibliotek. Efter att jag hade varit på bloggträff hos Bonnier Carlsen fick jag frågan från Maria på unga vuxna om samma typ av evenemang skulle kunna genomföras med hjälp av och för bloggare tillsammans med bibliotek. Så jag tänkte i detta inlägg svara på den frågan.

Jag tänker på de gånger jag har varit på riktigt bra författarevent på bibliotek. Dit räknas DebutBaren och Release me. Detta har varit tillfällen när flera förlag och några av deras författare har varit och presenterat sina böcker på ett bibliotek (anordnat av ett bibliotek). Sen tänker jag på de trevliga förlagspresentationer jag varit på där förlag har presenterat kommande titlar. Och tänk om dessa två skulle kunna gifta ihop sig lite. På förlagens pressträffar och dyl är inte alla av förstårliga själ välkomna (platsbrist etc). Men till bibliotek tycker jag att alla ska kunna gå. Dessutom är det hemskt kul att träffa andra bloggare utanför internet och prata böcker och läsning. Jag tänker då ett upplägg likt detta:

Ta ett bibliotek. Bjud in några förlag (kanske några åt gången som ger ut snarlika böcker säg ungdoms/crossover) och låt dem ta med sig några av sina nyheter inför en säsong. Säg sedan att någon/några bloggare fungerar som moderatorer som samtalar med representanterna från förlaget om böckerna. Sedan får publiken, som kan vara både andra bloggare och ickebloggare ställa frågor. Kanske skulle det kunna köpas böcker/ges inköpsförslag till biblioteket/lottas ut några ex i en liten tävling och allmänt bjudas in till samtal efteråt deltagarna emellan.

Jag tycker att biblioteket är ett perfekt ställe att samtala om böcker. Det är neutral mark om flera förlag bjuds in (då kan förlagen oavsett storlekar på sina egna lokaler medverka). Dessutom skulle biblioteket kunna få föra en dialog med bokälskare om vad vi vill se i hyllorna. Jag hade garanterat gått på ett sådant event. Hade du? Har du några tankar kring detta? Vill du utveckla mitt resonemang?

6 kommentarer:

 1. Tycker också det hade varit bra! Vet att Feelgoodbibliotekarien (http://dorasbokprat.blogspot.com/) har bloggat om samma fråga (men nu orkade jag inte leta upp inlägget).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska gå in och leta på hennes blogg och se vad jag kan hitta. Tack för tipset.

   Radera
 2. Jag håller med, men ett stort problem är att biblos ofta har liten eller ingen budget och därför kan det vara svårt att få till det. Iaf om man tänker att det ska vara mer än att förlag presenterar sina titlar. Jag skulle hemskt gärna framträda mer på biblos - leda samtal eller prata själv - men jag vill ju ha betalt för arbetet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad synd att saker som pengar och budget skulle grusa ett sådant initiativ. Jag har ju full förståelse att författare ska ha betalt när ni är ute och pratar.

   Radera
 3. Vilket trevligt inlägg du har skrivit. Jag har faktiskt ofta funderat på detta, och man tycker ju att någon samarbetsform borde kunna etableras; men så klart så fort kostnader är involverade blir det alltid svårare, tyvärr. Men trevligt och tänkvärt inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket och vad roligt att du kommenterar.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.