fredag 12 oktober 2012

Rabén & Sjögrens ungdomsboksfrukost
Jag var som bekant på min första pressfrukost igår, på Rabén & Sjögren. De hade ungdomsboksfrukost med en rad av deras aktuella författare. Efter en promenad längst vattnet i morgonsolen till förlaget träffade jag Sofia på Unga böcker och Anna från LitteraturMagazinet. Vi åt god frukost och sedan körde programmet igång. Vid vårt bord satt idolen Lisa Bjärbo och som vanligt blev jag start strucked och vågade bara säga hej snabbt.

Coco Moodyson var först upp på scen och samtalade med sin redaktör om hennes debutbok Onda krafter i Sollentuna. Hon berättade att hon skrev boken av misstag, från början skulle det vara som en serie med bilder men sen försvann bilderna och kvar blev bara orden.

Efter Coco vad det Katarina Kieri som pratade om sin senaste bok Mellan dig och dig. Boken har sin början i att hon blev tillfrågad att göra adventskalendern för radion på Bokmässan för två år sedan. Det blev ingen kalender men väl boken om Tora. Katarina berättade en historia från sin egen tonårstid som hon lånat till handlingen i boken och som gjorde att jag blev så sugen på att läsa boken.

Tredje ut var Johanna Lindbäck och hon lyckades med konststycket att prata om sin bok på ett nytt sätt. Jag har hört henne live på en bloggfika, hon har pratat i radio och jag har läst om boken men den här gången pratade hon om det på ett nytt sätt. Vilket jag berömde henne för efteråt, för till skillnad från Lisa har min tunghäfta släppt och jag vågar numera hälsa och prata med Johanna Lindbäck när vi ses. Lisa Bjärbo hade gett Johanna instruktioner vad hon skulle fokusera på:
1. Var charmig
2. Vardagsproblem
3. Vanlig kille
4. Bra pappa (Henrik)
5. Line

Fanny Abrahamsson samtalade med sin redaktör och gjorde mig väldigt sugen på hennes senaste Only väg is upp. Den bygger delvis på hennes egna erfarenheter av att flytta som väldigt ung till London i förvisningen om att komma in på en av världens förnämsta scenskolor och få en fantastisk pojkvän men att inte lyckas med detta. Detta är den första boken i en tänkt serie om tre, de andra två böckerna kommer ha titeln Stjäla the show och Make it stort.

Karina Berg-Johansson pratade om sin bok Den sista utvägen som ska göra även vuxna läsare lite rädda. Den handlar om Julie och när hennes mamma dör måste hon flytta till sin moster som hon inte visste att hon hade i den lilla byn Vägs ände. Det verkar vara allt utom vad det utger sig för att vara, livet i den här byn. Den kommer att få en uppföljare.

Hanna Jadevik samtalade med sin redaktör och de pratade om hennes senaste bok Kurt Cobain finns inte mer. Här fick vi veta att musik betyder mycket för Hanna och att boken har en playlist med ca 100låtar. Boken handlar om Lovis och Alex och 1990-talet och jag som växte upp på 90-talet är väldigt sugen på att läsa och se om jag känner igen mig.

Sist ut var roliga Petrus Dahlin och Lars Johansson som pratade om deras första bok tillsammans Skuggan. Trots att det är en mörk bok var deras presentation så humoristisk och upplyftande. De har skrivit om en ung flicka som flyr från ett land i Afrika till Sverige och hon träffar här på en ung kille. Det handlar om voodoo och vänskap på ett sätt som verkar väldigt spännande.
 Mellan dig och dig (kartonnage)Only väg is upp (kartonnage)
När vi gick fick vi varsin kasse med två böcker i. Jag fick till min stora glädje Mellan dig och dig (Katarina Kieri) och Only väg is upp (Fanny Abrahamsson). Hade jag dessutom fått Kurt Cobain finns inte mer (Hanna Jadevik) som jag blev väldigt sugen på att läsa efter presentationen hade min dag varit fulländad men en kan inte få allt. Tusen tack till Rabén & Sjögren för att jag fick komma på den mycket trevliga ungdomsboksfrukosten, det gör jag gärna om.

4 kommentarer:

 1. Svårt att välja vilken/vilka man ska välja att läsa? Alla verkar bra! Men hinner nog inte det tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla behöver inte läsas på en och samma gång. Det fanns mycket att välja mellan av det som presenterades och jag börjar med Mellan dig och dig och Only väg is upp.

   Radera
 2. Spännande! Hojta till när du är klar med Only väg is upp :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lovar att säga till när den är läst! :-)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.