tisdag 25 september 2012

Litteraturprogram på...radio

Bilden har jag lånat från sverigesradio.se/p1
Jag är lite sen med att blogga om Sveriges Radio P1s nya litteraturprogram Lundströms Bokradio men bättre sen än aldrig. Det är verkligen ett utmärkt radioprogram på ca 45min som dessvärre går så tidigt som kl 8.00 på lördagar en tid som jag sällan är vaken på. Men som tur är går det både i repris (måndagar kl 18.15) och går att lyssna på i efterhand på webben vilket jag alltid gör.

Första programmet gästades av Jens Lapidus och Sara Kadefors, Margot Wallström och Bengt Ohlsson. PC Jerslid får besök hemma hos sig och pratar om sin senaste roman Ypsilon. Lundströms Bokradio åker till Beirut och pratar med Hamed Sinno om det arabiska språket och hur det fungerar att skriva om kärlek mellan män.

Andra programmet handlade om erotik till största del och gästades av Jenny Jägerfeld och Carl Michael Edenborg. De pratade om erotik och hur det är i ropet just nu inom litteraturen samt Jeanette Winterson intervjuas.

Det tredje och senaste programmet hade pappaböcker som tema och gästades av Johannes Anyuru och Åsa Linderborg. Aleksander Motturi intervjuas då även han har skrivit en bok om sin pappa. Lawen Mohtadi får besök hemma hos sig och pratar om sin senaste bok om Katarina Taikon (hon har skrivit Katitzi-böckerna). Programledaren Marie Lundström åkte till New York och intervjuade sin favoritförfattare Junot Diaz.

Varje avsnitt innehåller även en diktuppläsning och gästerna bjuds på te eller kaffe när programmet börjar. Jag tycker som sagt väldigt mycket om Lundströms Bokradio och njuter av de 45 minuter som är och önskar att det var ett längre avsnitt. En enda sak som stör mig lite är att om du vill följa vad som händer på redaktionen och vill göra det via Facebook (vilket jag hemskt gärna vill) så måste du bli vän med programledaren istället för att han en fan page (gilla-sida).

Har ni lyssnat på Lundströms Bokradio och vad tycker ni om det?

8 kommentarer:

 1. Man kan göra "prenumerera" istället. Det är tillagt för ett tag sedan i fb troligen för att likna twitter.

  Verkar vara ett bra program. Jag skall prova det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset. Nu prenumerera jag också :-)

   Radera
 2. Ååh, aldrig hört talas om så tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att jag kunde tipsa :-) Hoppas att du gillar det.

   Radera
 3. Överlag gillar jag Lundströms bokradio! Perfekt att lyssna på under långa tunnelbaneresor :) En nackdel (som egentligen inte är just bokradions fel) är att jag upplever att samma personer återkommer hela tiden. Inom loppet av någon vecka såg jag Margot Wallström i Skavlan och i Babel, för att sedan lyssna på henne i bokradion. Samma med Jens Lapidus - Go kväll, Babel, bokradio. Jag förstår att en aktuell författare har sin lilla runda genom tv och radio, men det blir lätt lite mycket av det goda när det blir så koncentrerat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med dig. Har sett och hört både Margot Wallström och Jeanette Winterson i både Babel och Lundströms bokradio samt läst om dem i bokmagasin och bokspecial i dagstidningen. Det kan bli lite för mycket ibland.

   Radera
 4. Det har jag missat helt! Tack för tipset! Det borde gå att lyssna på nätet också i efterhand. Perfekt under mina höstpromenader!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod. Du kan nog både lyssna och ladda ner det från deras hemsida/iTunes.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.