fredag 13 juli 2012

Kulturdag del 3

Jag fortsätter med min och Rebeccas kulturdag, här kommer del 3. Efter Nationalmuseum traskade vi över bron till Skeppsholmen och gick på Moderna Museet och Arkitekturmuseet. På Moderna Museet såg vi Explosion!, Yoko Ono- Grapefruit och Sturtevant. På Arkitekturmuseet såg vi Livsmedel.

Explosion!
Nu var det det dags för lite modern konst. Utställningen innehöll allt från film, målade verk till installationer. En del var riktigt intressant medan vissa saker kändes antingen äcklande eller jaha och vad är det häftiga med det här då. Jag fastnade för Otto Piene-"Black sun", Günter Uecker-"Rain", Kazuo Shiraga "Untitled" samt Robert Rauchenberg-"Mud muse". Den kan ni se i det här klippet:
Och det var coolt att se några Jackson Pollock i original. Ni kan titta på fler klipp om artisterna som medverkar i utställningen då Moderna Museet har gjort en spellista på YouTube, klicka här.
Utställningen pågår till 9 september 2012.
Bilden har jag lånat från modernamuseet.se/stockholm
Grapefruit
Jag har aldrig sett något av Yoko Ono förut så det här var mitt första möte med hennes konst. Det var en mycket luftig utställningssal som gick i vitt. Här visades både tavlor, installationer och video. Jag tyckte om de "citat-tavlor" som fanns och att det gick att titta på en del av dem antingen genom att stå framför eller genom en kikare en bit bort. Utanför museet fanns det Wish Tree där besökarna kunde skriva upp sina önskningar. Det var en fin utställning men kändes lite snopet att det inte var mer verk. Men å andra sidan har Moderna en tendens att när de gör specialutställningar att de smäller upp på tok för många verk att det lätt känns övermäktigt, likt både Warhol och Dalì för några år sedan. Utställningen håller på till 16 september 2012.  

Sturtevant
Bilden har jag lånat från modernamuseet.se/stockholm
Sista utställningen på Moderna blev Sturtevant. Det var en intressant utställning men många intressanta verk och jag gillade rymden som var i salen. Bäst var glödlamporna som hängde innan utställningssalen började. Jag hade gärna haft en sådan ljusinstallation (tänk dig ett av knytena) hängandes i ett hörn i lägenheten det skulle lysa upp rummet så fint. Utställningen handlar om kopior och att använda sig av någon annans konst och pågår till den 26 augusti.

Moderna museet är alltid lite av gott och blandat. En del saker är så bra och en del känns inte alls bra. Den här gången var det övervägande bra. Jag är så nöjd med mitt medlemskap i Moderna Museets vänner. Det kostar för mig som är under 30år 250kr/år och ger gratis inträde till en rad museer under ett helt år. Går väldigt lätt att tjäna in det då inträdet brukar ligga på 100kr/museum.

Livsmedel

Dessvärre kommer den här delen inte bli särskilt uttömmande då vi var helt slut i huvudet av allt traskande och alla intryck från tidigare utställningar att vi bara gick igenom utställningen. Det vi kunde konstatera var att den var färgglad, att vi trodde den skulle handla om livsmedel och designen av dessa vilket den inte gjorde. Vi får anledning att återvända och ta oss en bättre titt. Arkitekturmuseet ingår i Moderna Museets Vänner så vi går in gratis där. Utställningen pågår till 6 januari 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.