torsdag 12 juli 2012

Kulturdag del 2

Efter Kulturhuset vandrade vi genom Kungsträdgården, köpte oss en glass där och gick sedan längst vattnet till Nationalmuseum. Vi hade siktet inställt på utställningen Slow art.

Förutom Slow Art hann vi se designsamlingen Den moderna formen 1900-2000, de temporära utställningarna Ljus och mörker, Passioner samt Det moderna livet.
Slow Art
Passioner
Ljus och mörker
Det moderna livet

Bilderna har jag lånat från  Nationalmuseum.se

Slow Art
Fortfarande pigga i både huvud och fötter tog vi oss ann utställning som sjunger långsamhetens lov. Här visas verk som har fått ta tid att ta fram och vilka verk det var sedan. Med katalogerna som beskrev utställningsverken i stor stil (ett riktigt pluspoäng där Nationalmuseum, då slipper besökarna trängas framför varje monter och skylten som sitter där) vandrade vi sakta runt och häpnade. Det fanns vävda tavlor, broderade tavlor, keramiska figurer och skålar, uthuggna skålar och tillbankade kannor i silver, halsband gjorda av äggskal och klänningar i plexiglasbitar för att nämna några. Det enda vi saknade var att om nu allt tog lång tid att framställa hade vi gärna velat ha timmarna beskrivet. 
För att vara en utställning som beaktar långsamhetens lov är museet verkligen uppdaterade, du kan ladda ner en app om utställningen samt läsa utställningskatalogen gratis i pdf på hemsidan. Utställningen pågår till den 3 februari 2013. 
Den moderna formen 1900-2000
Vägg i vägg med Slow Art finns Nationalmuseets stora samling av design från 1900-talet till 2000-talet. Det här är en riktig generationsutställning där nostalgifaktorn är hög för alla säg fram till oss 80-talister. Det går att hitta föremål från sin egen barndom samt se de där klassikerna från förr i verkligheten. Det är en permanent utställning så ingen brådska till den. 
Ljus och mörker
Här var jag mest glad över att de hade verk av Eugéne Jansson som är min absoluta favoritmålare (impressionist and I love them). Jag var så ledsen att jag missade specialutställningarna om honom som fanns på både Thielska Galleriet och Prins Eugénes Waldemarsudde i våras. Annars var det en utställning vars utställningshall hade kvav luft (måste de ha för att bevara verken) och det blev jobbigt efter en stund. Pågår till 3 februari 2013.

Passioner
Besvikelsen fortsatte när vi gick in i hallen som visade utställningen Passioner. Här satt det några konstiga speglar på väggarna så jag gick runt och såg mig själv (dessutom i en uppsvälld version lite lik den som brukar vara i lustiga huset på tivoli). En häftig effekt var dock den skärm som visade en man som skrek ut sin ångest, det blev en häftig effekt när vi kom längre in i salen. Pågår till 12 augusti 2012. 
Det moderna livet  
Efter tre andra utställningar var vi nu rätt trötta och gick bara snabbt igenom den här utställningen, som var mycket fransk. Det var kvinnor i fina klänningar, middagar och naturmotiv som jag blivit van vid från den här tiden och landet. Pågår till 3 februari 2013.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.