lördag 7 september 2019

Sincerely Johanna fyller 10år!

Idag är det exakt tio år sedan jag startade denna blogg. Det hela började med att jag bloggade om mode på Johanna with a taste of fashion i nästan tre år och sedan kände att jag ville ta med fler aspekter av det kulturella intresse jag har men att namnet satte sina begränsningar. Jag valde då att starta en ny blogg som var mer jag och ärlig, därav Sincerely Johanna. Det har varit en resa på så många plan dessa tio år. Aldrig har jag hållit på med något så länge som jag har gjort med denna blogg. Under åren har jag visserligen studerat i en herrans massa år men inte ett och samma ämne i ett decennium. Jag har idrottat nästan hela mitt liv men efter några år har jag bytt sport. Under åren har bloggen tagit nya vändningar och jag gick från en mer dagboksform om allt möjligt till att under flera år specialisera mig på barn- och ungdomslitteratur, utöver litteraturen var detta även en plats där mina kulturella upplevelser samlades. Det har varit så behändigt att ha en plats att gå tillbaka till och se vad jag tyckte om just den där föreställningen eller utställningen som jag såg för sju år sedan och nu knappt minns vad jag tyckte om den. Det senaste året har dessa element nästan helt försvunnit och det har bivit mer av en renodlad bokblogg, på gott och ont.

Under dessa år har jag lärt känna många fina människor. Jag har fått inbjudningar till roliga tillställningar och haft förmånen att få uppleva saker jag aldrig skulle ha bjudits in till annars. När jag började med den här bloggen var jag 23 år och hade en långsiktig dröm om att kulturblogga och bygga upp mitt nätverk så att jag en dag skulle ha kompetens och kontaktnät som skulle överbrygga det faktum att min universitetsutbildning och arbetslivserfarenhet kom från ett annat fält. För jag drömde om att få jobba med kultur på något sätt. Jag har lagt ner ofantligt många timmar på att skapa inlägg, att hålla koll på kultursektorn och att dela med mig av min kärlek till kulturen till er läsare för att få er att upptäcka nya saker att ta del av. Nu när det gått tio år kan jag se att jag har nått fram till det som var mitt mål. Jag har fått möjlighet att arbeta på Kulturhuset Stadsteatern som var mitt ultimata mål (vilket dessvärre inte blev den där drömmen jag hoppades på men ojoj vad jag lärde mig mycket om mig själv då) och just nu kan jag frilansa med majoriteten av mina uppdrag från just kultursektorn. Mitt kontaktnät inom kultursektorn är utan att skryta väldigt stort i allt från bokbranschens olika grenar till konst, musik och seminarie-/samtalsvärlden för att nämna några. Flera av mina stora idoler när det kommer till författare, skribenter, kritiker, producenter och regissörer exempelvis kan jag idag räkna som antingen vänner eller kompisar. Det är på sätt och vis helt sjuk att jag tillsammans med två kompisar kan gå förbi Jason Diakité på en trottoar på Södermalm och så hälsar vi två på varandra, varpå mina kompisar efteråt nästan bryter ihop och frågar hur det kommer sig att jag känner Timbuktu. Jag har stått på gräsmattan vid Nedre Manilla (Bonnierförlagens representationsvilla och där de varje sensommar har en av kulturvärldens mest omtalade fester) och prata löst och ledigt med Jonas Hassen Khemiri och Sara Stridsberg. Jag får moderera författarsamtal och populärvetenskapliga samtal, jag bjuds in som gäst i poddar och TV för att prata om litteratur som en typ av expert. Allt detta har hänt på tio år och jag är oerhört tacksam för allt jag varit med om och kommer att få vara med om tack vare bloggen.

Hur roligt det än har varit och hur mycket det än har gett mig så känner jag att nu är jag klar med den här delen av mitt liv och det har blivit dags att säga tack och hejdå till Sincerely Johanna och bloggen. Idag har jag flera andra kanaler som jag kommunicerar om kultur i än jag hade när jag startade bloggen och tiden men framför allt energin att hålla liv i bloggen finns inte längre. Jag kommer inte att försvinna utan ni kan fortfarande följa mig på Twitter, Instagram och YouTube-kanalen och prenumerera på mitt kulturella nyhetsbrev, Johannas kulturtips som kommer en gång i månaden eller bokcirkla med mig i Johannas bokklubb. Jag kommer att fortsätta att ta uppdrag inom kultursektorn så ni kommer att kunna se mig på scen under olika samtal eller höra mig i en podd eller se mig i rutan. Jag är så himla tacksam för vad den här bloggen har gett mig och de insikter jag har fått om mig själv om vad jag tycker om, mår bra av, vad jag faktiskt förstår och kan. Från hela mitt hjärta vill jag säga tack till er läsare som varit med på den här resan, utan er hade detta inte blivit hälften så roligt. Vi ses i kulturvimlet!

Varma hälsningar,
Johanna

12 kommentarer:

 1. Du är så cool och inspirerande Johanna! Lycka till med allt spännande du kommer göra i framtiden! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ha lärt känna dig Agnes är en av de bästa sakerna med att ha bloggat. <3 Jag ser fram emot att fortsätta att följa allt som du företar dig.

   Radera
 2. Lycka till med allt som ligger framför dig! Som du säger finns så många andra kanaler idag och självklart fortsätter vi att följa dig där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du! Ses vi på Bokmässan föresten?

   Radera
 3. Jag är så glad att du började blogga för annars hade vi nog inte träffats och blivit så nära vänner som vi är - tänk vad trist livet hade varit utan alla filmkvällar ❤️ Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. I höst ska vi få till en filmkväll igen. Jag är så glad att bloggande medförde att du blev min vän.

   Radera
 4. Lycka till Johanna, kul att läsa om din "resa".

  SvaraRadera
 5. Den här resan är så imponerande! :D Du har gett mycket inspiration genom bloggen och jag är glad att jag kan fortsätta följa dig i andra kanaler. Bra jobbat!

  SvaraRadera
 6. Så trist att du slutar blogga. Men kul ändå att du fortsätter i dina andra kanaler. Håller med de andra som kommenterat - din resa är otroligt imponerande! Jag är nyfiken på hur du har lyckats med allt detta. Jag har själv bloggat i 11 år nu, men inte åstadkommit ens i närheten av det du gjort. Har du några tips för hur man gör för att liksom ta det till nästa nivå, om du förstår vad jag menar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att ge ett generellt råd hur du ska ta det till nästa nivå. Det beror på vad det är du vill uppnå med bloggen och bloggandet. Jag har lagt oerhört mycket tid på mitt bloggande och på att målgruppsanpassa, omvärldsbevakat och skapa ett nätverk i branschen, vara nära mina läsare i form av att bygga upp en relation till dem genom att svara på kommentarer och läsa/kommentera hos dem där det går. Jag har alltid haft ett mål med mitt bloggande, ständigt utvärderat det målet och sett om jag är på rätt väg. Jag kan nog lättare hjälpa dig om jag vet vad det är du önskar att nästa nivå ska innehålla för dig. Du kan mejla mig så svarar jag dig.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.