tisdag 12 juni 2018

Sommarens böcker 2018

Vi har nått juni och nu är det väl ändå sommar på riktigt? Jag tänkte tipsa om de böcker som jag ser mest fram emot från sommarens utgivning. Det blir en blandning av barn- och ungdomsböcker, skönlitteratur för vuxna och faktaböcker.
Albert Bonniers förlag
Hos AB är det den översatta litteraturen som lockar mig bäst i sommar. Tre olästa författarskap för min del och i de böcker jag är sugen på blandas föräldraskap, klassresa och sorg.
Forum bokförlag och Lavender Lit
Äntligen kommer två av mina mest efterlängtade böcker. Elizabeth Strout blev en favorit när jag läste hennes Mitt namn är Lucy Burton förra året. Nu kommer hennes senaste bok i svensk översättning. Vi får nu del två i trilogin om Lara Jean av Jenny Han och den boken tänkte jag avnjuta som uppladdning för semestern genom att sippa på lemonad och sitta i skuggan.
Rabén & Sjögren
Lisa Bjärbo är äntligen tillbaka med en ny ungdomsbok och jag går här av och an hemma i väntan på att den ska finnas i bokhandeln så jag får läsa den. Jag vet dock inte alls vad den handlar om men jag älskar Lisas böcker så det känns helt ok att gå in i läsningen utan förutfattade meningar. Patrik Lundberg är även han tillbaka, denna gång med en sakprosabok om läget i vår nation. Jag tycker hemskt mycket om hans krönikor i Aftonbladet så detta kan inte bli annat än bra.
En modern tolkning av klassiker är mitt sätt att ta till mig klassiker, som jag annars är rädd för att läsa. Så när det nu kommer en modern tolkning av Shakespeares pjäs Othello skrev jag genast upp den på min läslista för sommaren. Norgefebern lever än efter Skam och jag tänkte lära mig mer om att säga nej. Debutanter är alltid skojigt att läsa för att upptäcka nya författarskap. När detta dessutom sammanfaller med en relationsroman är jag än mer intresserad.
Natur & Kultur
En barn- och ungdomsboksförfattare debuterar nu med en skönlitterär bok för vuxna, kärleken till Norge fortsätter att frodas och så har vi en bok om folk som älskar böcker.
Norstedts
En bok jag tänker mig är bra att läsa inför badsäsongen när ens självhat har en tendens att frodas samt lite hederlig feelgood är prefekt så här under försommaren.

Jag har spelat in en video där jag pratar om vilka böcker jag ser fram emot att läsa i sommar. Så för den som vill ha ännu lite inspiration kan ta sig en titt.

Vilka böcker ser ni fram emot ur sommarens utgivning?

4 kommentarer:

 1. Många av de böcker du ser fram emot att läsa är böcker som jag också markerat som favoriter. Folkets skönhet och Elisabeth Strouts nya roman får jag inte missa. Jag har fortfarande inte läst Jenny Hans första del i serien, men jag tror jag skall ta med den när vi reser bort en vecka. Nykomlingen vill jag absolut läsa, jag tror att det blir en stark upplevelse. För såna som oss retar jag mig litet på eftersom titeln inte är grammatiskt riktig, men nu har jag läst en del om handlingen, och är man intresserad av böcker och bokbranschen känns den som ett måste ;) Så lärde jag mig att älska min kropp borde man ju läsa, och Med hälsning från Båstad borde landa i brevlådan snart. Den får nog i så fall också följa med i resväskan. Den känns som en sommarläsningsbok. Tack för tips och påminnelser om spännande böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och då har vi inte ens pratat om höstens böcker. :-D Så många intressanta titlar att se fram emot både nu och då.

   Radera
 2. Publiceras det mer böcker på sommaren nu än för några år sedan? Har för mig att jag tänkt att sommaren är en läsa ikapp-period, men det fungerar ju inte med så här mycket spännande nytt, haha! Jag ser fram emot Bjärbos och efter att ha kollat din video För såna som oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om det ges ut fler böcker nu i sommar än vad det brukar vara. Egentligen tycker jag att det är två säsonger, vår och höst då få böcker faktiskt kommer ut på sommaren. Sista böckerna innan sommaruppehållet kommer i slutet av maj och sen kommer nästa omgång i slutet av augusti som jag räknar till tidig höst. Jag hade också fler titlar jag var sugen på i år än jag brukar från sommarutgivningen så därför upplevde jag att det var fler böcker. Har nog att göra med vad som lockar om det känns som fler eller färre.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.