tisdag 30 januari 2018

Vårens böcker 2018

I skrivande stund har ett tunt snötäcke lagt sig över Stockholm men inne är det vår för bredvid mig står en vas med tulpaner och jag ska nu fokusera på vårens bokutgivning. De första titlarna från vårens lista har nu börjat komma från tryckerierna och upp på hyllorna i bokhandeln. Vid första genomgången av Svensk Bokhandels katalog med vårens böcker tyckte jag att det var få titlar jag var sugen på i vår. Vad skönt tänkte jag sen då hinner jag läsa klart det jag har kvar från höstens utgivning. Men så läste jag katalogen igen, fick tips lite här och där i digitala kanaler och så växte listan till över 40 titlar. Här kommer så de böcker som jag ser fram emot att läsa i vår, utan inbördes ordning eller utefter utgivningsdatum.
Norstedts
Hos Norstedts följer Agnes Lidbeck upp sin debut Finna sig med nya boken Förlåten. Augustprisvinnaren Johannes Anyuru kommer med en essäsamling som heter Strömavbrottets barn. Bloggaren Clara Lidström har tillsammans med Erica Dahlgren skrivit boken Hjälp jag är utmattad. Den Israeliska författaren Dorit Rabinyans bok Alla floder flyter mot havet kommer nu på svenska och författaren själv kommer på Sverigebesök.

Polaris och Forum bokförlag
Problematiska familjerelationer är något jag ofta dras till och Helga Flatlands bok En modern familj känns som en bok helt i min smak. Den bok jag ser allra mest fram emot i vår är De dödas sång av Jesmyn Ward. Boken vann ett av de finaste litteraturpriserna i USA förra året och det gjorde att jag hörde och såg boken överallt bland de amerikanska konton jag följer i sociala medier. Sen vill vi såklart läsa en bok som kräver näsdukar nära till hands då tårarna lär rinna och vad jag förstår är Himlen tillhör oss av Luke Allnutt en sådan bok.

Etta förlag och Natur & Kultur
Ung kvinna reser ensam, blir bestulen på allt nästan omedelbart och antar sen en ny identitet. Tänker att Där dykaren lämnar sina kläder av Vendela Vida blir en perfekt bok att krypa upp i soffan med när vintern övergår i vår. Det är alltid roligt att upptäcka nya författarskap och debutanten Elin Willows är en sådan upptäckt. Hennes debutroman Inlandet har jag redan hunnit läsa och den är helt fantastisk. Favoritförfattaren Katarina von Bredow är tillbaka med en ny trilogi för mellanåldern, numera har hon bytt förlag, och hennes böcker vill jag aldrig missa. Den första boken heter Ellinor.

Albert Bonniers förlag
Hos AB är det de översatta böckerna som väckt störst läslust hos mig i vår. De har en fin lista i vår och bland de översatta titlarna finns en hel drös med prisbelönta böcker. De fyra böcker som jag är mest sugen på att läsa är Ormen i Essex av Sarah Perry (hon kommer till Sverige senare i vår), tegelstenen 4321 av Paul Auster (tänkte ta och läsa min första bok av honom nu i vår), Kvinnan i fönstret av A.J Finn (lyckades förläggaren Helena sälja in till mig helt briljant) och så Hunger av Roxane Gay (denna har jag redan läst genom att lyssna på ljudboken som hon läser in själv).

Rabén & Sjögren
Ellen Ekman (illustrationer) och Elin Johansson (text) är tillbaka med en ny bok tillsammans den heter Hemma hela sommaren. Sofia Nordins nya bok är inte en dystopi utan en samtidsroman om vänskap och sorg och den heter Allt ska brinna.

 
Lavender Lit och Vox by Opal
Jenny Han ges åter ut på svenska och den här gången har Lavender Lit tagit över stafettpinnen. Trilogin som börjar med Till alla killar jag har gillat riktar sig till lite yngre tonåringar än den förra serien men det tror jag inte hindrar YAälskare att läsa den. Senare i vår kommer boken med snyggaste omslaget i vår, Kärlek, hat och andra filter av Samira Ahmed. Vox fick en bra start med två debutanter som mottogs med fin kritik. I vår följer de upp detta med en ny debutant, Linnea Dahlgren som skrivit Dagen du förstörde allt. Norska författaren Liv Marit Weberg har skrivit Livet i en skokartong och även den står på min att läsa-lista i vår.
Lovereads
För alla som älskar romance kommer äntligen nystartade imprintet Lovereads första titlar. I vår får vi fyra böcker: Förbannade kärlek av Colleen Hoover, Grejen med kärlek av Julie James, Chefen av Vi Keeland och 30 dejter på 30 dagar av Sarah Title. Jag är sugen på att läsa alla fyra titlar och kommer kunna läsa en romancebok i månaden i vår.
Gilla böcker och Bonnier Carlsen
Karl Modig ger ut sin andra roman och det brukar vara ångestfyllt att följa upp sin debut. Han har lyckats skriva en suverän bok som jag redan har hunnit läsa och den heter Döden är inget skämt. En annan ungdomsbok från Gilla i vår är Hatar alla utom dig av Allison Raskin och Gaby Dunn. Författaren till Tusen gånger starkare Christina Herrström är ärnligen tillbaka med en ny roman. Den heter Tionden våningen och jag längtar så tills jag får läsa den.
Brombergs och HarperCollinsNordic
Begreppet influencer är relativt nytt men fenomenet har funnits länge, det innebär inflytelserika personer. Men numera är det vanligt att företag använder sig av inflyteslerika personer inom olika sektorer som ett led att marknadsföra sina produkter/tjänster i ett annat format än genom en klassisk annons. Nu kommer boken Yrke: influencer av Linda Hörnfeldt. Maria Maunnsbach debuterar med boken Bara ha roligt som är en relationsroman. En av de yngsta författarna att debutera måste vara Ebba Hyltmark som fortfarande går på gymnasiet. Hon debuterar med boken Alla suger och det är ingens fel. Den sista boken i detta långa inlägg är ännu en romancebok och det är Vi hade ju bara en paus av Lindsey Kelk.

8 kommentarer:

 1. Åh, så sugen man blir på alla vårens böcker! Tack för ett härligt kulturmail som kom idag! Jättekul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du tyckte om nyhetsbrevet och tack för att du prenumererar! Ja visst blir man sugen på att läsa allt på en och samma gång. Behöver en lång semester och få lite lästid. :-)

   Radera
 2. Borde inte kollat in det här inlägget. Min läslista ökade drastiskt! Men det är såklart ett bra problem, och du har gjort en fin sammanställning! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe förlåt! :-) Jag är rädd för att titta på andras inlägg av exakt samma anledning. Min lista är redan lång.

   Radera
 3. Minst åtta av dina val har jag på min lista. Inte Anyuru däremot, trots att jag blev helt tagen av hans förra bok och verkligen, verkligen tyckte om den, en helt unik bok. Ja, jag kan gå på länge om den, men jag känner mig helt ärligt fortfarande litet utmattad efter att ha läst den. Jag är inte redo för en till riktigt än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det bli ibland att man behöver en paus från ett författarskap för att smälta det man läst. Som tur är finns den boken kvar tills du är redo och det finns massor annat du kan läsa emellan. :-)

   Radera
 4. Var det här verkligen nödvändigt, Johanna?! Jag skulle ju inte göra så många listor i år, fokusera mer på vad jag läser NU och inte vad som finns att läsa SEN, och så kommer du med det här och jag kan inte låta bli att göra en lista. Jag får helt enkelt bränna fast alla titlar i mitt undermedvetna så att jag kan lura mig själv att jag spontanlånar dem sen.

  TACK så mycket för att du gör de här sammanställningarna! De betyder mycket för mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod Maria! Det är dubbelt det där att ha koll, ibland tänker jag att jag ska sluta hålla koll och läsa böcker jag redan har men så tar nyfikenheten över och jag slukar katalogerna och gör listor. :-D

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.