fredag 8 december 2017

Lucka 8: Hidden figures (Dolda tillgångar)

 
En av mina favoritfilmer från året är helt klart Hidden figures (Dolda tillgångar). Det är en film som bygger på en bok som i sin tur bygger på en verklig händelse. Ett gäng på tre svarta kvinnor är oerhört smarta och får jobb på Nasa där de faktiskt är med och bidrar att en människa senare kan göra månlandningen. Filmen är feministiskt stärkande, en historielektion om hur svarta har haft det i USA och innehåller fin vänskap och härlig kärlek. Jag gick ifrån biografen helt uppfylld över prestationerna av Taraji P. Henson, Octavia Spencer och Janelle Monaé och att världen nu fått ta del av denna betydelsefulla men dessvärre bortglömda historia.

6 kommentarer:

 1. Håller med, riktigt stark film!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas den dyker upp på Netflix snart så jag kan se den igen.

   Radera
 2. Jag höll precis på att författa en kommentar om hur förbluffande och ofattbart systemet var. Att se hennes springa mellan byggnader för att komma till närmaste toalett för svarta. Att svarta inte skulle ha tillgång till samma biblioteksböcker som vita. Och i ett större perspektiv förstås samma möjligheter, rättigheter, men det blir så tydligt i de konkreta vardagliga sakerna. Och sen läser jag om religious liberty och att vägra HBTQ-personer och påminns om hur förbluffande och ofattbar världen fortfarande är på många plan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är både ett tidsdokument och en påminnelse om vad vi har kvar att göra.

   Radera
 3. Ååhh, älskade den här filmen!! Så fantastiskt bra och inspirerande! Visste att den bygger på en bok, men nu ska den banne mig upp på min "att läsa"-lista!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att den dyker upp på Netflix snart för jag vill se den igen.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.