fredag 22 december 2017

Lucka 21: Stanna hos mig

Det är något visst med dessa debutanter som är i ungefär i samma ålder som mig och som har skrivit briljanta debutböcker som sålts och hyllats världen över. Jag tänker främst på Yaa Gyasi och Ayòbámi Adébáyò. Den senare har skrivit Stanna hos mig och nu i höstas kom den på svenska. Vi får följa med in i de djupaste och mörkaste vrårna i ett äktenskap. Yejide och Akin är kära och lever ett gott medelklassliv i Nigeria. Året är 1988 när vi kommer in i historien och sedan fortsätter det därifrån. De har levt lyckliga i fyra år när släktens påtryckningar om att de borde skaffa barn tar sin början. Det hela visar sig vara svårare än de trott och det kommer inga barn. Det hela går så långt att de tvingas ta in en andra fru i äktenskapet för att säkra släktens fortlevnad. Detta kanske kan tyckas märkligt då båda makarna kommer från stora polygamiska familjer där det finns gott om syskon och syskonbarn så släkten kommer med säkerhet att fortleva. När detta sker tar allt en annan vändning och så fortsätter det sen. Adébáyò har skrivit en bok med många vändningar, oväntade skeenden och förklaringar till makarnas handlande.

Invävt i berättelsen får vi även möta makarna i en nutid i några kapitel då de pratar till varandra om vad som skett. Vi förstår att det är en skakig väg som de befunnit sig på. När du tror dig veta hur Akin är, eller hur Yejide är så händer något nytt och dina föreställningar ställs på ända. Kärleken är en stark drivkraft och rot till irrationella handlingar. Jag förundras över hur skickligt Adébáyò berättar denna historia, hur komplexa karaktärer hon skrivit fram. Till en början var jag frustrerad då jag inte riktigt fick grepp om historien, skickade otaliga sms till en kompis som läst boken innan mig och frågade om än det ena än det andra. Men så lossnade det och ju närmare slutet jag kom desto mer förvirrad var jag över hur jag skulle känna inför dessa två karaktärer. De var omöjliga att älska och svåra att hata på en och samma gång. Förvisso är äktenskapet av ett idag mer historiskt slag, då månggifte hör till ovanligheterna i Nigeria, men samtidigt finns det många nutida frågeställningar där invävt. Vad förväntas av dig? Hur ser en familj ut? Vad ska du som kvinna kontra man leva upp till? Vad är du beredd att offra för kärleken? Och är ett barn lösningen på allt? Jag är så glad att jag har hittat till flera författare med afrikanska rötter i år och att de har skrivit berättelser som både är universella och samtidigt sticker hål på hur en "afrikansk författare" ska skriva. I många avseenden kan detta vara en roman som utspelar sig var som helst och jag är glad att de centrala teman som finns i den hamnat i fokus snarare än en diskussion om "Afrika".

Vill du läsa en bok som väcker fler frågor än den ger svar? Vill du läsa en bok som inte lämnar dig någon ro fören den är utläst? Vill du läsa en bok som kommer beröra dig på djupet? Vill du läsa en strålande debutbok? Då ska du läsa Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò. Läs den mer än gärna i din bokcirkel för det finns massor att diskutera när du läst klart. Jag hade den stora ynnesten att få ställa de frågor jag fick av läsningen till författaren själv när hon var i Sverige på besök. Du kan läsa den intervjun här, länk. Nu återstår bara att vänta på hennes nästa bok och hålla tummarna att hon håller samma klass som på debuten.

4 kommentarer:

 1. Jag såg så enormt mycket fram emot de här boken, men så glömde jag bort den i bokfloden. Det du skriver får mig att inse att jag måste läsa den. Tack!

  SvaraRadera
 2. Den ska vi läsa i Bokmaskarna. Ska bli intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du gillar den. Kommer att finnas mycket att diskutera efter läsningen.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.