söndag 17 december 2017

Läsmål för 2018?Jag funderar mycket på hur jag ska göra med läsmål för nästa år. Hur tänker ni och hur tycker ni att jag ska göra?

9 kommentarer:

 1. När det gäller mig så sporrar mål mer än spärrar, även om det ibland kan bli lite väl mycket press. Jag kör antal böcker för att det är enkelt att mäta (och det tar typ ingen tid - klickar i på goodreads så räknas de automatiskt). Helst hade jag väl velat räkna utifrån antal sidor men det är för mycket jobb känns det som, men då tror jag att jag hade gett mig på fler tjockisböcker :) Jag brukar komplettera lite med småmål, typ "läs mer Stephen King nu, för fasen" och "2018 ska jag läsa om Harry Potter" men de tar jag inte på lika stort allvar, de ser jag mer som riktlinjer än som tydliga utmaningsmål.

  Tid låter ganska intressant och kanske det mest kvalitativa (1 timme lugnläsning tre kapitel eller teater kan ju ge mer än 20 min kaosläsning men du hinner en hel bok), tror du att du skulle palla mäta det? För det måste man ju också ta i hänsyn - annars faller det ganska snabbt. :) Intressant diskussion!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det här med tiden tror jag kommer vara mer av min ledstjärna 2018 än antalet böcker som ska hinnas med. Tack för att du tog dig tid att kommentera!

   Radera
 2. Känner igen det där med att läsmålen kan gå från sporr till spärr ganska snabbt. Jag tror ändå jag landat i att det är mest sporrar, jag har avbrutit läsutmaningar om jag inte hunnit/orkat eller tappat intresset. Fast det gäller nog mest om jag antagit andras utmaningar... Utmaningar och mål inspirera ofta när jag inte vet vad jag ska läsa, och jag gillar att "bocka av" saker, så mål passar mig rätt bra. Inför 2018 ska jag försöka läsa mer internationellt, och Kaosutmaningen brukar jag anta, för de brukar vara ganska lätta att fylla i utan större ansträngningar.

  Ja, det där kanske inte hjälpte dig något, men jag ser fram emot att sätta upp några spännande mål för 2018. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sofie för att du tog dig tid att kommentera. För min del är jag nog rädd för att anta för många/stora utmaningar för vad händer om jag inte orkar fullfölja dem? Därför var din kommentar till stor hjälp för att få mig att inse att det då bara är att avbryta dem. Inget hemskt händer och det är helt ok att inte fullfölja snarare än att skuldbelägga sig själv.

   Radera
 3. Jag har gjort en egen utmaning iår som jag kallar Treat Yo Self Challenge. Den kommer jag nog köra med 2018 också för den gillade jag. Jag har annars väldigt svårt med att delta i andra utmaningar som t.ex. kaosutmaningen som har så många punkter eftersom jag läser mycket långsamt. Därför gjorde jag min egen utmaning med 10 relativt enkla punkter, kommer nog göra nya pynkter till nästa år. Så här såg det ut: http://iregnet.blogspot.fi/2017/01/treat-yo-self-challenge-2017.html

  Så det kan jag tipsa om, att göra egna små punkter att bocka av, punkter som du känner att kan ge pepp istället för press :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken fantastisk utmaning! Den ska jag skräddarsy och köra en variant av 2018. Och den ska bara handla om att göra läsningen mindre kravfylld och mer kvalitativ. Som läs en bok i badet, läs en bok på hotell etc. :-)

   Radera
 4. Om målen spärrar mer än sporrar kanske du ska testa utan. Utvärdera efter ett kvartal/halvår/efter sommaren och sätt några mål då om du känner för det. Recex och annat kommer ju ändå ge din läsning ramar om du vill ha dem.

  Eller fundera ut något mer tidsrelaterat mål och se över din tidsbudget snarare än mängd- och innehållsmål om du vill ha mer lästid? Kan målet vara att läsa x antal timmar varje söndag? Var skulle du kunna stoppa in lästid och hur mycket? Vad är du beredd att dra ner på för att göra plats för läsning och vad är rimligt? Kan du avstå från något kulturevenemang och ge dig själv biljett till två timmars läsning i soffan istället?

  Jag funderar själv mycket på hur jag använder min tid och till vad. Det är så fruktansvärt lätt att inte läsa för det finns så mycket annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just tiden är nog det jag kommer fokusera mest på nästa år. Hur får jag mer tid till att läsa snarare än att läsa fler böcker än i år etc. Tack för att du tog dig tid att kommentera Maria!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.