söndag 7 maj 2017

Johannas topp 5: vecka 18

Äntligen tycks våren ha kommit till Stockholm och det känns i kroppen hur mycket solen har saknats. Nu är det söndag och därmed dags att ge er en liten topplista med kulturtips.

1. Förra veckan gjorde jag en sak som jag är stolt över och jag kände mig smått hög på känslan under den här veckan. Då har jag en låt jag ofta lyssnar på och det är The World's Greatest med R. Kelly. 

2. Igår maratonlyssnade jag på alla P1 Kultur som sändes under Litteraturveckan i P1 och det var riktigt bra och värt att lyssna på. Det är författarsamtal, prat om rapp och spoken word, bokcirklande och Sveriges Radios Romanpris. Här kan du lyssna på allt som sänder under Litteraturveckan, länk

3. En helt fantastisk dokumentär är Kiki. Den handlar om Kiki-scenen som är en undergroundscen som har kommit att bli en säker plats för många HBTQ-personer och visades på SVT där ni fortfarande kan se den och det tycker jag att ni ska göra. Det här är en gripande, vacker och sorglig dokumentär gjord med så mycket känsla och kärlek. 


4. Två andra mycket sevärda dokumentärer är I am not you negro och And still I rise. Den första handlar om James Baldewin och den andra om Maya Angelou. Tyvärr har bara den förstnämnda fått biopremiär, den andra visades endast under CinemAfrica Filmfestival. Jag råder er att se båda dokumentärerna. När ni har gjort det ska ni lyssna på det här samtalet från New York Public Library om bland annat dessa två och andra medborgarrättskämpar. 


5. I fredags såg jag Sameblod och den tog mig med storm. Det är en helt fantastisk film som jag tycker att ni alla ska gå och se så länge den visas på biograferna. 


2 kommentarer:

  1. Tips tips tips! Läs March - jag ser att John Lewis är med i samtalet på NYPL. March är hans självbiografi om tiden i medborgarrättsrörelsen. Så bra!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.