lördag 17 december 2016

Lucka 11: You know me well

Ett av vårens finaste omslag och amerikansk bok jag var riktigt sugen på att läsa var You know me well av Nina LaCour och David Levithan. Att David Levithan är bra på att samarbeta med andra ungdomsboksförfattare är känt sedan innan. Han har bland annat skrivit böcker ihop med Rachel Cohn och John Green. Den här gången gör han det tillsammans med Nina LaCour och det är första gången jag läser något av henne. Här har vi en kärlekshistoria men det är inte de två huvudpersonerna Kate och Mark som är kära i varandra. Kate är kär i sin bästa kompis kusin Violet och Mark är kär i sin bästa vän Ryan. Inget är enkelt och vi får hänga med under en intensiv vecka när Mark och Kates vägar korsas i San Francisco och Pride-veckan.

På klassiskt skriva bok med en annan författare-manér så är You know me well berättat i vartannat kapitel för huvudpersonernas räkning. Kate och Mark har suttit bredvid varandra i skolan i ett år utan att ha lärt känna varandra eller ens pratat med varandra. Båda två är förtvivlade och förvirrade en kväll på en gaybar och där hittar de varandra och blir på sätt och vis varandras livboj under kommande vecka. De är med om både roligheter men även hjärtesorg, svårigheter och hinder. Vänskapen som växer fram dem emellan är verkligen fin och det känns tryggt att de har varandra när det blåser i övrigt i deras liv.

Jag gillar You know me well, det gör jag men det går i för högt tempo. För mycket saker händer under den här veckan och främst Marks historia får en upplösning och slut som känns forcerat. Däremot var detta en mycket bra introduktion till Nina LaCour och jag har köpt hennes senaste bok, Everything leads to you, som ett nästa steg att läsa mer av henne. Ett stort plus med den här boken är att när det gäller hbtq-aspekten så är den inte en utopi. Det är en bisak att de är homosexuella, historien handlar om större saker än så. I annat fall kan det lätt vara så att Levithans världar tenderar att vara just utopier för att visa på att ett annat samhälle är möjligt men det blir ändå en typ av distans där mellan nu och möjlig framtid. I den här boken bara är de och det är en bok som både kan stå på hbtq-hyllan och bland ungdomsböckerna som bara är "vanliga ungdomsböcker". Fin representation med andra ord utan att vara övertydlig. Det blir intressant att se om LaCour och Levithan kommer att samarbeta igen. Jag hoppas på det för de har stor potential som duo.

2 kommentarer:

  1. Den här är jag intresserad av. Det är jag alltid när det gäller Levithan, och jag tror jag börjar tycka att det gäller LaCour också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 2017 ska jag baske mig ta och läsa något av LaCour! :-)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.