tisdag 31 maj 2016

Vill läsa sommaren 2016

Bilden har jag lånat från svb.se
Imorgonen är det första juni och därmed är sommaren här! Jag tänkte inleda denna sommar med ett inlägg om de böcker som ges ut i sommar och som jag vill läsa. Det var en hel del som fångade mitt intresse i Sommarens böcker som ges ut av Svensk Bokhandel. På läslistan finns både ungdomsböcker och vuxenböcker.

Bilderna har jag lånat från rabensjogren.se
Rabén & Sjögren
Ett av de förlag som verkligen levererar vad gäller ungdomsböcker/YA i år är Rabén & Sjögren. De har flera debutanter under året, gamla favoriter ger ut nytt och de översätter intressanta böcker. I sommar vill jag läsa Som hund, som katt av Per Nilsson och Du, bara av Anna Ahlund. Den sistnämnda har jag redan hunnit läsa och recension kommer i veckan.

Bilderna har jag lånat från lillapirat.se och nok.se
Lilla Piratförlaget och Natur & Kultur
Att vara en transperson är ett tema som är populärt i år och det tycker jag är fantastiskt bra så att mångfalden bland huvudpersoner blir breddat och fler kan identifiera sig men även få nya perspektiv. Hos Lilla Piratförlaget kommer George av Alex Gino och hos Natur & kultur kommer I mitt namn av Moa-Lina Olbers Croall.

Bilderna har jag lånat från modernista.se och hippobokforlag.se
Modernista och Hippo Bokförlag
En favorit är Morgan Matson och i sommar översätter Modernista hennes bok Sedan du försvann. Perfekt sommarlovsläsning. Janina Kastevik är äntligen tillbaka med ny bok och den heter Noel och den magiska önskelistan. Den har redan fått finfin kritik och jag ser fram emot att läsa den.


Bilderna har jag lånat från massolit.se och forum.se
Massolit Förlag och Forum bokförlag
Fyra böcker med fina omslag men väldigt olika innehåll. Hon bad om det av Loiuse O'Neil handlar om det tunga ämnet våldtäkt. Det är en bok som hyllats otroligt mycket utomlands och jag har läst på flera ställen att det är en bok som behöver läggas ner med jämna mellanrum för att den är tungläst samtidigt som den är välskriven. Denise Rudberg är tillbaka med en flärdfull bok som inte kallas chick lit utan chic lit, den heter Disa och är första boken i en planerad serie som heter SthlmQueens. Jenny Colgans böcker har fått så otroligt fina omslag av Hanna Larsson. I sommar kommer Sommar på strandpromenaden och dessutom ges hennes tidigare bok Det lilla bageriet på strandpromenaden ut i pocket. Jag tänker mig att de tre senare böckerna blir en perfekt läsning under en solig dag på stranden och den första en bra bok till höstens första bokcirkel för där finns det säkerligen massor att prata om.

Bilderna har jag lånat från forum.se och harpercollinsnordic.se
Forum bokförlag och HarperCollins Nordic
Romance funkar det att läsa året om har jag lärt mig men jag tänker mig att fler kanske hittar till det under sollediga dagar. Två böcker som jag ser fram emot att läsa i sommar är också två vars omslag är nästan löjligt lika. Jo jag vet att förlagen ofta gör snarlika omslag för att du som läsare lättare ska hitta till böcker genom att tänka att den där boken påminner om en annan som du läst och gillat. Men Simona Ahrnstedt som nu kommer med sin tredje bok på Forum, En enda risk,  har haft är inte den som kopierar här utan det är HarperCollins Nordic som med Lina Forss bok Arvtagerskan gör nästan en kopia på den estetik som används på Ahrnstedts omslag. Nåväl jag vill läsa dem båda!

Bilderna har jag lånat från printzpublishing.se
Printz Publishing
Kärlek och feelgood är två teman som jag starkt förknippar Printz med. I sommar ger de ut två böcker som kombinerar detta med mat och koma. Mat och kärlek i Minnesota av J. Ryan Stradal handlar om en far som lämnas ensam med parets lilla dotter och fostrar henne i matkonsten kort därefter dör han men kärleken till maten lever kvar. Jag är här av Clélie Avit handlar om Elsa som hamnar i koma och om Thibault som av en slump hamnar inne på hennes rum och som sedan pratar med henne. Boken beskrivs som en moderna törnrosasaga. Perfekta semesterböcker dessa två!

Bilderna har jag lånat från brombergs.se och albertbonniersforlag.se
Brombergs förlag och Albert Bonniers Förlag
Chris Cleave är äntligen tillbaka med ny bok och den heter Alla hjältar är förlåtna. En av mina favoritkrönikörer (och personer i allmänhet) är Hanna Hellquist. I sommar kommer en samling med hennes krönikor som heter En tryckare på Blue Moon Bar.

Är det någon av dessa böcker som du vill läsa eller har du tips på någon annan bok som ges ut i sommar?

6 kommentarer:

 1. "Du, bara" är på väg hem till mig, och har höga förväntningar på "Sedan du försvann".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att du gillar Du, bara lika mycket som jag gjorde!!

   Radera
 2. Åh, så många böcker att läsa - så lite tid!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen hit Lotta! Och vilken trevlig blogg du har, hittade just dit och ska nu ägna mig å att läsa ikapp. :-D

   Radera
 3. Åh, Rabén & Sjögrens ungdomsböcker framför allt!

  Jag ligger som alltid ungefär sju miljoner år efter i utgivningen, så jag är oerhört tacksam för att du gör inlägg som det här! Du som gillar London kanske ska testa Sarra Mannings nya YA/kärleksförklaring till London som kom igår? London belongs to us. Jag vet inte hur väl den passar dig i övrigt och jag har inte läst, men den är i alla fall ny. Och London-ig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick tips om den på någon booktube-kanal men först efter att jag kom hem från London så jag ska se om jag hittar den här i Sverige. Tack för tipset och så roligt att du varit inne här och läst lite. :-)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.