torsdag 7 april 2016

Prisutdelning av Slangbellan 2016

Tisdag var en dag full av avslöjande av vinnare. Först var det ALMApriset runt lunch och på kvällen delades Slangbellan ut. För första gången var jag närvarande på prisutdelningen och det var en trevlig tillställning. Vid femtiden var det lite mingel uppe i Författarnas hus på Drottninggatan. Kort därefter satte vi oss och lyssnade på samtal med de tre nominerade författarna innan vi runt sextiden fick veta vem det var som vunnit. De nominerade var, Sara Lövestam med Som eld, Alex Haridi med Huset mittemot och så Elisabeth Östnäs med Sagan om Turid, Kungadottern. De tre författarna samtalade en och en med en person från BULT som står för Barn- och ungdomslitterära sektionen inom Författarförbundet  och är de som står bakom Slangbellan. Samtliga författare läsa efter pratstunden en passage ur sina böcker och det är alltid ett inslag jag tycker mycket om vid författarsamtal.
Först ut var Elisabeth Östnäs. Med en magisterexamen i religionshistoria dras Elisabeth till historia och historiska berättelser. När hon skrivit färdigt boken visste hon inte att det var en YA fören förlaget berättade det för henne. Hon var först orolig att förlaget inte skulle vilja ge ut de efterföljande två böckerna i serien, då första boken slutar lite väl öppet. Det ville förlaget som tur var göra och nästa bok i serien kommer nu i maj och den sista delen i november i år.
Efter henne var det Sara Lövestams tur. Hon berättade om att det var när hon var ute i skärgården tillsammans med sin sambo som hon fick inspiration till boken. Just då var hon mitt uppe i att skriva en vuxenbok när den här ungdomsboken kom in i hennes liv. Hon inspirerades av sambons erfarenhet av att vistas ute i skärgården och de två världarna av olika klasstillhörigheter gjorde sig påmind. Sambon Annie ligger till grund för karaktären Anna i boken och hon är den av de två karaktärerna som har det mindre bemedlat.
Sist ut var Alex Haridi. Han skriver manus för TV när han inte skriver böcker och han berättade att först var tanken att Huset mittemot skulle bli långfilm men sedan kom språket emellan och det visade sig att historien passade bättre som roman. Under samtalet pratade de om vad det är för typ av bok Alex har skrivit, är det en thriller, fantasy eller deckare. Detta var även en fråga som jag ställde mig innan läsningen. Denna fundering kommer nog av att boken börjar med ett självmord och ett öde hus. 
När pratstunden med författarna var över blev det en kort paus innan de så äntligen berättade vem som vunnit årets Slangbella. Och vinnare är...Elisabeth Östnäs för Sagan om Turid, Kungadottern. Ett stort grattis till Elisabeth! Förutom en prissumma på 30 000kr får vinnaren ett fint diplom och en alldeles egen slangbella. Elisabeth testsköt med den på ceremonin. Här nedan är alla tre nominerade författare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.