söndag, februari 28

Johannas topp 5: vecka 8

Den här veckan har min förkylning börjat om för tredje gången och jag har nu varit förkyld/haft influensan sen mitten på december med uppehåll på några få dagar emellan varje gång. Jag börjar att bli riktigt trött på att dels vara sjuk och dels inte ha någon energi att göra saker. Jag läser Liv efter liv och några kapitel här och där i andra böcker men mest tittar och lyssnar jag på saker. Den här veckan blir det stor övervikt på musik i veckans topp 5. Jag har sett två mycket bra musikdokumentärer, jag har gråtit om och om igen av ett framträdande och så har jag lyssnat på ett intressant avsnitt av en ny podcast. Här kommer veckans topplista:

 • Den finaste tolkningen från förra årets omgång av Så mycket bättre gjorde Lisa Nilsson när hon sjöng Vart du än går (Strömstedts låt). Jag lyssnar väldigt ofta på den och jag får gåshud varje gång. Lisa sjunger som ingen annan och den här låten berör mig djupt.
 • Jag såg den häftiga dokumentären Femtastic- Firls up front på SVTplay. Den handlar om coola tjejerna Cleo (Nathalie Missaoui) som är rappare och DJn Vanessa Marko grundarna till Femtastic som ger kvinnliga artister en plattform. Jag tycker verkligen att ni ska se den och bli både peppade och inspirerande. I somras såg jag under Parkteatern när Femtastic firade 5 år och det var en mäktig upplevelse utan dess lika, så mycket girlpower och energi.
 • Det finns flera musikdokumentärer på SVTplay just nu och jag har även sett den om Bo Kaspers orkester, om deras karriär med toppar och dalar. Det är ett band som jag har lyssnat mycket på genom åren och de beskrivs som ett band som en spelar i bakgrunden. Det stämmer bra in på hur jag lyssnar på dem, de är ju perfekta som sällskap både när en är själv och när det är middagsbjudning. Dokumentären heter Bo Kaspers- Vi kommer aldrig att dö.
 • Bonnierförlagen har startat en podcast som heter Speaking of Stories. Det går ut på att en svensk författare träffar en internationell dito för ett samtal. Det har hitintills släppts tre avsnitt, ett i månaden. I onsdags släpptes februariavsnittet och det gästas av Jenny Nordberg och Meg Wolitzer och jag gillade det samtalet väldigt mycket. De pratar om feminism, om skrivande och skillnaden mellan Sverige och USA bland mycket annat. Jag blev också väldigt sugen på att läsa Megs nya bok Hustrun som kommer på svenska nu i mars.


 • Mäktigast den här veckan är Seinabo Seys framträdande på Grammisgalan. Jag har sett det här klippet massor med gånger och jag storgråter varje gång. Det är så mäktigt, viktigt och himla bra på en och samma gång. Dessa 130 kvinnor som står där rakt upp och ner och med sin blotta närvaro uppfyller mig med sådan stolthet och eufori.

5 kommentarer:

 1. Måste se Bo Caspers jag med! Borde ligga på svtplay så jag kanske kan se den redan ikväll! Gillar dina fem punkter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den ligger på SVTplay och jag tycker den var väldigt sevärd :-) Roligt att du gillar topplistan. Det är väldigt skoj att göra den med.

   Radera
 2. Hej! Vi träffades på bokbloggarkvällen för några veckor sedan, jag tänkte bara titta in och säga hej! /Sandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej hej Sandra! Var det på Knivsta bibliotek?

   Radera