lördag 2 januari 2016

Kulturåret 2015: böcker

 
För min del var det en oerhört stark bokhöst. Jag läste de flesta av årets bästa böcker under hösten. Det var ett gäng tunga, jobbiga, vackra, sorgsna och förbaskat välskrivna böcker. Men livet i allmänhet var också tungt, jobbigt och sorgset så allt det tunga i litteraturen var med jämna mellanrum tvunget att blandas upp med lättsmält romance vilket resulterade i att hälften av alla mina lästa böcker under 2015 var romance/romantiska. Jag läste mestadels ungdomsböcker/YA så det är kanske inte så konstigt att det är flesta böcker för unga som toppar årsbästalistan. Men som jag alltid säger så finns det ingen övre åldersgräns på ungdomsböcker.
Förra året kom jag i mål med min läsutmaning på Goodreads! Jag har läst böcker till bokcirklarna jag är med i, jag har bokcirklat här på bloggen, jag har pratat om böcker på sociala medier, på jobbet och med vänner. Och är det något jag önskar mig mer av i år (förutom massor av bra ungdomsböcker och ungdomsboksförfattare på litteraturprogram/scener) så är det lästid. Det är mycket flängande på olika kulturprogram, teater, utställningar och samtal och med kort resväg till jobbet så blir det lite läst till och från jobbet.

Det var väldigt svårt att begränsa min topplista till fem titlar som var tanken från början så det blev en topp tio istället. Jag skulle kunna prata en hel dag om de böcker som kom med på listan, det är alla tio suveränt bra böcker och jag tycker att ni som (mot förmodan) inte har läst dem ska göra det. Och har ni redan läst och vill se vad det var jag tyckte om dem, ni kan då klicka på titlarna för att komma till blogginlägget om böckerna. Så här ser topp 10 ut:
Bubblar gör Linjen, Att vara jag, Var är Audrey? och En eller annan väg. Bästa läsupplevelsen var en bok som gavs ut förra året nämligen Jag ger dig solen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.