torsdag 25 juni 2015

Sommartips: böcker

Läsa bör en annars dör en, att läsa är att resa och så vidare. För mig är den ultimata sysselsättningen när jag är ledig att parkera mig på ett bekvämt ställe och sedan bara plöja bok efter bok. Så dagens sommartips är sex stycken barn-/ungdomsböcker och sex stycken vuxenböcker. Några av dem har jag ännu inte läst utan den ligger i min sommarläsnings-hög och andra har jag läst och de rekommenderar jag varmt er att läsa. Vi börjar med böckerna till de yngre (och vuxna som också kan gilla ungdomsböcker):
Ungdomsböcker
 • Paris, Lola & jag av Moa Eriksson Sandberg
  Det är en bok med en för Moa ny form, mer likt prosalyrik, om en trettonåring som åker till Paris. Tänker att en får väldig reslust till Paris efter läsningen. 
 • Huset mittemot av Alex Haridi
  En spännande bok med starka personporträtt och intressanta relationer som jag läste i våras och verkligen tyckte om.  
 • Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Alire Sàenz
  Det här kan mycket väl vara den bästa bok jag har läst i år. Ari och Dante är två så fint porträtterade killar och deras vänskap i som till stora delar utspelar sig på två sommarlov passar perfekt att läsa i sommar. 
 • Bara för dig på mellanstadier och Bara för dig på lågstadiet 
  Två antologier som innehåller berättelse både om hur det är att gå på låg- respektive mellanstadiet men även om livet utanför skolan. Några av landets mest namnkunniga författare och illustratörer medverkar. Perfekt present till sommarlovslediga barn.  
 • Hälsningar från havets botten av Christina Lindström
  En bok om unga och kärlek och om att vara den som är lite mer kär i den ena än den andra och den här gången med omvänt perspektiv mot vad det brukar vara (här gillar killen mer än tjejen). Den fick mig intresserad genom att vara en bok om kärlek, jag är mycket svag för det. 
Vuxenböcker
 • Linjen av Elsie Karlsson
  Det kanske ter sig märkligt att läsa en bok om arbete när en har semester och inte alls vill tänka på vardagen. Men jag tycker verkligen att ni ska läsa Linjen för det är en bra bok och som handlar om mer än bara arbetet. 
 • En eller annan väg av Sara Paborn
  Vårens comming of age-bok som jag tyckte var väldigt både fin och bra. Två systrar, en bilresa genom Europa och om att hitta sig själv och sin egen väg. 
 • Liv efter liv av Kate Atkinson
  Varje sommar bör ha en riktigt tjock bok och det här är den jag har tänkt läsa. Det ska bli intressant att bekanta sig med ett nytt författarskap och läsa om en huvudperson som föds och dör om och om igen.  
 • Efter ekot av Olivia Bergdahl
  Jag var och lyssnade på författaren flera gånger i våras och gav mig själv boken i födelsedagspresent i maj. Om mycket och bland annat om radiosändningen av nyheterna, Ekot kvart i fem, som är ett soundtrack till min barndom. 
 • Americanah av Chimanda Ngozi Adichie
  Trots att jag avgudar Chimamanda Ngozi Adichie har jag inte läst något av henne ännu. Något ännu märkligare är att jag har alla hennes böcker hemma i bokhyllan. I våras var jag på en bokcirkel om svarta kvinnor och skönhetsideal baserat på boken och då bestämde jag mig att i sommar blir det av, då ska jag läsa en av hennes böcker. 
 • Vitsvit av Athena Farrokhzad
  I höst sätter Unga Klara i Stockholm upp en föreställning baserad på Vitsvit. Jag rekommenderar därför er att läsa denna intressanta och läsvärda diktsamling (och sedan genast bok biljett till en av höstens föreställningar). 

2 kommentarer:

 1. Jag läser "Liv efter liv" just nu. Ska bli kul att se vad du tycker, jag har svårt att komma in i den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hann inte läsa den i sommar så du får nog vänta på mitt omdöme av den tills i höst ;-)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.