lördag, december 20

Julläsningsenkät

Jag blev utmanad av Västmanländskans bokblogg att svara på en julläsningsenkät. Idag är första dagen på min långa julledighet så det passar bra att börja ledigheten med att svara på enkäten och sedan ta tag i min bokhög.

1. Julen närmar sig med stormsteg. Vilka/vilken bok önskar du dig i julklapp i år?
Jag kan inte komma på någon. De böcker jag velat ha från årets utgivning har jag redan. Antingen har jag köpt dem (nu senast en hel hög på förlagens julmarknader) eller fått som recensionsexemplar.

2. Har du något bra tips på en riktigt bra bok att ge bort i julklapp? Det går bra med flera tips fördelat på genre också om du har många idéer.
Onanisterna av Patrik Lundberg (till tonåringen eller den vuxne som gillar ungdomsböcker). Lite mer än en kram av Mårten Melin (till den unga tonåringen). Not that kind of girl av Lena Dunham (till 20-30åringen, oavsett kön). Meningen med hela skiten av Nina Åkestam (till prestationspersonen i din närhet). Föda ett barn av Kristina Sandberg (till föräldrarna/svärföräldrar/far- eller morföräldrarna). Popmusik rimmar på politik av Anna Charlotta Gunnarsson (till den samhällsintresserade kompisen). Jag blir en bubbla, som blir ett monster, som blir ett barn av Malin Axelsson/Klara Persson (till det lilla barnet). Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart (till både tonåringen och din vuxne kompis). Eleanor & Park av Rainbow Rowell (till den romantiske i din närhet). Lilla Berlin av Ellen Ekman (till vem som helst mellan 15 och 90år) 

3. Många ser till att ordna julläsningen på egen hand för att se till att vara på den säkra sidan och få läsa det man vill och inte bara det som den nyckfulle tomten kommer med. Har du planerat din julläsning? Kanske sparat någon godbit eller köpt hem enbart för att förgylla din jul och nyårshelg?
Yes det har jag och det inlägget kommer i eftermiddag med vilka böcker jag ska läsa i jul.

4. Julen är ju en social högtid med släkt och familj i centrum. Hur gör man då för att hitta lästiden? Har du någon bra ursäkt för att slippa ifrån sällskapsspel och grönkål och få läsa en stund i lugn och ro?
Så är det inte för alla, en del är själva under julen så de personerna behöver inte komma med en ursäkt. Och jag har ingen erfarenhet av en stor släkt och familj som tar fokus. I den familj jag växt upp med och firat jul med har det varit helt okej att lägga sig i soffan och läsa under julhelgen. Julen verkar för många innebära mycket måsten och borden och tvång att umgås med folk en kanske inte skulle vilja fira med. Det låter trist. Vill en läsa en stund borde en få göra det.

5. Många läser höstens pristagare, typ Nobel eller Augustpris, under julen. Brukar du göra det?
De Augustprisnominerade läste jag en drös av i höstas men inte Patrick Modiano (nobelpristagaren i litteratur). Jag brukar läsa åtminstone de som nomineras till Augustpriset i barn- och ungdomsklassen. Men nobelpristagarna brukar jag aldrig läsa.

6. Brukar du läsa någon särskild bok eller bokgenre för att komma i julstämning?
Nej inte vanligtvis, bruka mer lyssna på julmusik och se julfilmer för det ändamålet. Men i år har jag läst några julromanceböcker och det var mysigt.

7. Finns det någonting du absolut INTE vill ha i julklapp?
Deckare och fantasy, det är genrer jag aldrig läser i vanliga fall så jag vill inte ha dem i julklapp heller.

8. Vad är det godaste tilltugget till en bok under julen?
Knäck, det bästa tilltugget under julen är alltid knäck.

9. Har du något speciellt minne av en fantastisk läsupplevelse från någon tidigare jul?
Jag fick en bok och ett tillhörande kassettband om naturen som jag var helt uppspelt över när jag kanske var 8-9 år. Jag fick dem i strumpan och min lillasyster och jag var uppe och lyssnade och läste supertidigt på morgonen minns jag. Jag lyssnade och läste som en tok, och var så glad att jag fick lära mig nya saker. Det var och är det bästa jag vet, att få lära mig nya saker.

10. Finns det något speciellt du har som tradition att läsa varje jul?
Nej, det har jag inte. Däremot har jag tradition av att läsa lite fler böcker under julledigheten än annars.

Nu återstår det att tagga någon eller några att också svara på frågorna. Jag tänker inte säga att alla redan har svarat på enkäten för det finns säkerligen många som inte har gjort enkäten eller blivit taggade. Dock har de vars bloggar jag regelbundet läser gjort den så jag kommer inte på folk att tagga. Om du läser den här bloggen och inte har svarat på enkäten, känn dig taggad och lämna gärna en kommentar så jag kan kika in och läsa dina svar.

2 kommentarer:

  1. Kul att få läsa om din julläsning. Jag önskar dig en god jul med mycket lästid!

    SvaraRadera