onsdag 5 november 2014

Jag frågar Kristina Sandberg...

I och med att jag är bloggambassadör för Augustpriset i höst fick jag häromdagen möjlighet att ställa några frågor till Kristina Sandberg när de spelade in Augustpodden. Så här såg mina frågor och hennes svar ut:

- Du har blivit nominerad för den sista boken i en trilogi. Hur känns detta och vad tänker du? Känner du att den är mer värdefull än de tidigare böckerna? Vad skiljer sig tror du?

Hej Johanna och tack för dina frågor!
Det är väldigt roligt att ha blivit nominerad för Liv till varje pris och jag ser det nog som ett erkännande av hela trilogin, även om det är just den här fristående avslutande delen som är nominerad. Men Liv till varje pris är inte mer värdefull för mig, och många läsare har också tyckt om hela trilogin. Sedan är det kanske ofrånkomligen så att i en svit eller trilogi har man personliga favoriter, och jag tycker det verkar fördela sig ganska lika över delarna. Det som skiljer Liv till varje pris från de andra är möjligen att ett nytt samhälle tränger sig in i Majs värld, hon blir på sätt och vis både mer utsatt och än mer ansvarstagande i och med att så mycket förändras för henne. Barnen blir stora, den goda ekonomin kan inte tas för given, och den husmodersroll hon strävat så hårt efter att leva upp till ifrågasätts allt mer. Yttervärldens dramatik och konflikter kommer också närmare inpå i den här delen i och med TV:s intåg i hemmen, och Majs ensamhet i hemmet kanske förstärks av det.

Allra bästa,
Kristina
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jag håller tummar och tår att Kristina vinner i den kategori hon är nominerad i, Årets skönlitterära bok. Hennes svit om Maj är beundransvärd och otroligt viktig. Det ger oss insikter och insyn i livsöden och liv som annars inte brukar skildras men som på ett så starkt sätt har varit med och byggt det här landet. Kristina Sandberg vann här i veckan SvD:s litteraturpris 2014. Stort grattis!

Kristina pratar om Maj och boken Liv till varje pris vid inspelningen av Augustpodden.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.