fredag 19 april 2013

Vårens ungdomsböcker hos Rabén & Sjögren

När jag var på pressfrukosten hos Rabén & Sjögren förra veckan presenterades vårens titlar på ungdomssidan. Det var författarna själva som presenterade sina böcker och det var en blandning mellan debutanter och mer erfarna författare i olika grader. Jag skrattade och grät (mer om det senare).

Smilla Luuk började med att berätta om sin kommande bakbok Smilla bakar glutenfritt, med glutenfria godsaker. Vi fick även en glutenfri frukost som var mycket smarrig. Det hela började med att Smilla bloggade om sitt bakande och sedan blev hon kontaktad av förlaget med en förfrågan om hon ville ge ut en bakbok.

Näst på tur var Emmy Abrahamson som pratade om sin andra bok i serien om Filippa, som heter Stjäla the show. Det var superkul för Emmy visade bilder från när hon gick på scenskola i London och beskrev de verkliga personer som varit inspiration till karaktärer i böckerna. Den sista delen i bokserien heter Make it stort och kommer i januari 2014. 

Linn Hallberg presenterade sin tredje ungdomsbok, Hemma är kanske inte en plats. Huvudkaraktären heter Sara och hon måste flytta till Sverige efter att ha växt upp i Argentina. Hennes föräldrar ä från Sverige från början med Sara har inte växt upp här. Jag ser verkligen fram emot att läsa den här boken då det är kul med böcker som handlar om etnicitet och identitet i ett vuxenskapande.

Vilket osökt leder in på nästa författare att prata om sin bok, Patrik Lundberg. Och det var här det gick från skratt till gråt på 10 sek. Det var inte en tår heller utan jag satt och storgrät hela presentationen. Patrik pratade om sin bok Gul utanpå som i mångt och mycket handlar om hur det är att växa upp med begrepp som etnicitet, hudfärg och härkomst som centrala. Det var en otroligt gripande presentation där han pratade om att boken mycket handlar om hans relation till sin mamma (adoptivmamman). Jag skrattade dock när han sa att han skrivit boken av två skäl. Det första för att få träffa Håkan Hellström och det andra för att få träffa Annika Norlin (Hello Saferide/Säkert). Håkan hade han fått träffa dagen innan pressfrukosten men nu återstår Annika Norlin så Patrik frågade om någon känner henne och kunde förmedla kontakten.

Näst sist var gänget bakom Berättelser från Engelfors. Och detta kollektiv var sannerligen fulla med energi. De pratade om vägen från tanke till färdigt seriealbum, om fan art till Cirkeln och Eld. Jag är ju sist av alla och har inte läst böckerna än så jag får lov att vänta med seriealbumet för annars blir et nog en hel del spoilers.

Och avslutade denna morgonen gjorde Kerstin Lundberg som berättade om sin bok Barnkolonin. Hon berättade om hur det gick till när hon fick idén till boken. Det var genom att checka in på ett vandrarhem för att få skrivro till den bok hon höll på med då och hur hon sista natten var den enda gästen på vandrarhemmet. Kusligt och spännande, jag ser fram emot läsningen av boken.
Vi fick med oss en fin kasse hem med några av godbitarna som det pratades om. Däribland Den femte vågen, som kommer ut först i höst i Sverige och i maj i USA. Jag träffade på bloggarna Ann-Sofie från Breakfast Bookclub, Anna på Sagan om sagorna och Anna på Bokstävlarna vilket var väldigt trevlig. Om ni vill titta på frukosten i sin helhet går det bra att göra det i klippen nedan.

Tusen tack till Rabén & Sjögren för inbjudan till pressfrukosten!

6 kommentarer:

 1. Jag förstår att du grät under Patrik Lundbergs presentation. Jag såg också på inspelningen, och det var oerhört berörande. Kan tänka mig att det var ännu starkare för er som var där. Väldigt trevlig tillställning verkar det ha varit i alla fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev extra starkt också för att jag hade läst boken och kände så väl igen mig. Men det var inte bara ledsamt utan roligt och trevligt också på frukosten. Och kul att du kunde se det via nätet.

   Radera
 2. Kul att höra lite om vad som komma skall! :-) Var det några böcker som du blev särskilt sugen på att läsa?

  Jag kan rekommendera Cirkeln och Eld, samt seriealbumet, även om du gör helt rätt i att vänta med att läsa det tills du läst böckerna. Men jag tycker att det är väldigt kul att de gjort den här serien (och att Rabén och Sjögren ger ut den). Serier är ju annars en konstform som (precis som ungdomsböcker) har varit lite onödigt mycket i skymundan. Kul att det håller på att förändras tycker jag.

  /Liv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är mest sugen på Hemma är kanske inte en plats så det var extra kul att jag fick den i påsen med mig hem.

   Ja det är verkligen kul att serier börjar få revansch och bli mer populärt.

   Radera
 3. Kul att läsa! Ångrar att jag inte tog mig dit, men det dag 2 på nya jobbet. Känns lite fel att börja med att be om ledigt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förstår jag. Men du kan ju se det via länken här och det brukar komma fler tillfällen. Betyder det att du är mycket i Stockholm numer? Vore kul att ses igen.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.