tisdag 12 mars 2013

Bokcirkel del 1

Jag har haft bokcirkel om boken Igelkottens elegans med min kompis Hanna. Hon bor numera i Dalarna så vi har kört våra träffar via Skype vilket har funkat finfint. Vi delade in boken i två delar och hade vår första träff vid ca 130 sidor och den andra med resten av boken. Jag hade innan första träffen skrivit en lista med saker som jag tänkt på, stört mig på, undrade över, tyckte om och ville prata mer om.

Vi höll på i ungefär 1,5 timme båda gångerna och hann avhandla en hel del under tiden. Vid första träffen hade vi inte bestämt upplägget utan pratade mest utifrån mina anteckningar då jag var så ivrig att visa att jag nu läst en vuxenbok minsann och att jag hade tankar kring denna bok. Andra träffen hade vi båda två, utan den andres vetskap, letat upp bokcirkelfrågor. Dessvärre var vi båda rätt besvikna på dessa frågor då de kändes för allmängiltiga. Så till nästa gång ska vi försöka leta upp frågor till den bok vi valt mer specifikt.

Det som har varit så roligt med den här bokcirkeln är att jag har lagt märke till så mycket fler detaljer i boken än när jag bara läser för egen del. En annan sak är också att när jag väl har pratat om boken så kan jag höra mig själv säga saker som låter snarlikt att analysera, dra kopplingar och reflektera. Allt detta har ju jag trott att jag inte kan. Jag är så uppfylld av känslan av denna erfarenhet och ser fram emot vårt nästa val av bok. Den här gången har vi satsat på en hyllvärmare, nämligen Vita tänder av Zadie Smith.
Bilden har jag lånat från bokus.se

6 kommentarer:

 1. Många böcker blir bättre av samtal, det är därför jag älskar bokcirklar (är ju med i 2 st). Och visst kan du reflektera och analysera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske går med i en till bokcirkel eller kanske ska spela in när jag prata om böckerna (dock inte och lägga upp här, gubevars :-))

   Radera
 2. Jag är ganska passiv när det ska diskuteras och har därför fått för mig att inte heller jag är någon hejare på att analysera. (Det är ju annars väldigt skönt att kunna läsa utan att tvingas till analys hela tiden, gymnasie- och högskolestudier har satt djupa spår.) Men även jag har märkt hur detaljerna fastnar på ett härligt sätt, ibland kan jag annars ha problem att komma ihåg ens avgörande moment i en bok eller huvudpersoners namn. Värdelöst. Uhm, så vad vill jag ha sagt? Jo, trevliga bokcirklar är bra! ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevliga bokcirklar ä de bästa bokcirklarna :-)

   Radera
 3. Vita tänder är en riktigt bra bok! Finns massor att prata om när man läst den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul nu blev jag lite mer peppad att läsa den (den är väldigt tjock och har liten stil nämligen)!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.