onsdag 23 januari 2013

Så fick jag nytta av mitt läsande

Igår var jag på biblioteket och skulle lämna tillbaka The Hunger Games. När jag står och letar efter Emma Granholms böcker (Sjutton år och skitsnygg samt Simon & Sophie) hör jag en ung tjej och bibliotekarie prata. Bibliotekarien försöker komma på titel till Jellicoe Road. "Road någonting...Vänta ska jag gå och slå upp det i datorn" Då kan jag inte hålla mig utan säger "Den heter Jellicoe Road". För att göra en lång historia kort så var detta en bibliotekarie som annars är på vuxenavdelningen men nu satt i disken på barn- och ungdomsavdelningen.Tjejen skulle för en uppgift i skolan läsa en bok om och för ungdomar men gärna åt det lite mer vuxna hållet. Åh en YA bok alltså! Dessutom ville hon att den skulle vara lätt att komma in i då hon inte var van att läsa. Det hela slutade med att bibliotikarein och tjejen fick fem boktips av mig. De var båda väldigt glada och tackade så hemskt mycket för hjälpen. Och jag gick därifrån och kände att vad roligt att mitt läsande av ungdomsböcker kunde gynna någon annan.

Vilka böcker jag tipsade om?
 • Det är så logiskt alla fattar utom du av Lisa Bjärbo. Superlätt att komma in i och fastna för.
 • Hungerspelen av Suzanne Collins. Även den lätt att komma in i och bli helt fast i. Den plockade hon med dig.
 • Jellicoe Road av Melina Marchetta. Svår att komma in i men sååå värd det. En av de bästa böcker jag läst vilket gjorde att hon trots ovana att läsa och krav på lätt inledning tog den svenska översättningen. Så bra val. Den är ju fantastisk. 
 • Vad som av Sarah Dessen.
 • The Fault in Our Stars av John Green. Hon reserverade den svenska översättningen då biblioteket inte hunnit få in den än. 

6 kommentarer:

 1. Härlig känsla! (Bra val också.)

  SvaraRadera
 2. Så underbart kul att få ge boktips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var superkul. Du har ju också fått göra det :-D

   Radera
 3. Som bibliotekarie bara älskar man när låntagarna kommer med boktips när man själv är nollställd. Särskilt när det är böcker inom ett annat område som efterfrågas. Själv läser jag ju mycket ungdomsböcker och kan bli helt lost om någon kommer och vill ha den senaste deckaren som de pratade om på Gokväll ... då är det bra om det finns någon annan låntagare där som kan rycka in. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då fungerar ju biblioteket optimalt när det verkligen blir en samlingspunkt och där vi kan ge och ta av varandra :-) Det gav verkligen mersmak och bibliotekarie verkar vara ett himla roligt jobb.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.