onsdag 21 november 2012

Vi Läser nr 5

Bilden har jag lånat från vilaser.se
äntligen ska jag ta mig i kragen och blogga om Vi Läser och nummer fem. Jag gjorde det med nummer fyra och bestämde mig då att det skulle bli ett stående inslag här på bloggen. Nu har det gått två månader sedan tidningen landade i brevlådan och nästa vecka kommer nummer sex. Som vanligt var det ett fantastiskt nummer och jag kommer ge några reflektioner och tankar som kom upp.
 • Temat för detta nummer var Norden (vilket även Bokmässan hade som tema)
 • Artikeln om Island gjorde att jag jättegärna vill åka till ön och framförallt till Reykjavik efter artikeln om Världens minsta kulturmetropol.
 • Jag var på ett seminarium om att arbeta i bokbranschen i oktober och då medverkade Carl-Michael Edenborg. Han driver förlaget Vertigo och han pratade under det seminariet bland annat om sin passion för bra inbundna böcker. Något jag tänkte på när jag läste artikeln Hur länge håller boken? Det är så trist när jag köper böcker som faller samman efter en läsning och då menar jag dyra inbundna böcker för pocket förväntar jag mig inte ska hålla. 
 • Som vanligt får jag lära mig något nytt när jag läser tidningen och denna gång stod artikeln om Carson McCullers för dagens lärdom. 
 • Danmark representerades i form av en intervju med författaren Suzanne Brøgger som sannerligen verkar vara en kontrasternas kvinna.
 • I Yukiko Dukes krönika Jakten på gapskrattet påminns jag återigen om att jag vill läsa Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran.
 • Hur coolt är inte Underground New York Library? Och finns det en motsvarande för Sverige?
 • Annonserna ger tips på förlag jag kanske inte alltid känner till. Därför gillar jag för ovanlighetens skull annonserna. Ex här: Sekwa. Någon som läst något ur deras utgivning och kan tipsa?
 • Topp 40- härligt jämställd lista. Många nya namn för min del av de som räknas upp som våra tungviktare inom svensk litteratur. Anledningen att jag inte kände igen så många är nog för att jag läser i stort sett bara ungdomsböcker och chick-lit.
 • När jag läste artikeln om Sjöwall & Wahlöö tänkte jag: Varför älskar folk deckare? Jag står inte ut med deckare och är den genre jag aldrig läser något av.

8 kommentarer:

 1. Har precis läst flera av Sekwas böcker, tror du skulle gilla. Nina av en slump kan du få, jag kan skicka upp den. Sedan har jag precis läst Nathalie- en delikat historia och Kod 400 - verkligen bra båda två. Igelkottens elegans är längesedan jag läste men åh så bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men åh Igelkottens elegans har jag ju i bokhyllan att jag inte har sett att det är en Sekwa-bok. Tack för de andra boktipsen.

   Radera
 2. Gillade också senaste numret av Vi Läser, speciellt top 40 listan, men måste erkänna att jag inte läst så mycket av författarna på listan, pinsamt, men det kan jag ju så klart ändra på :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du å andra sidan en hel lista med boktips, om du behöver förslag på vad du ska läsa är det bara att ta en av dem på listan. :-)

   Radera
 3. Sekwa: Tror den enda jag har från dem är Igelkottens elegans (som jag inte läst) men de har gett ut Kod 400 och Drömbokhandeln som jag verkligen vill läsa! Däremot stör det mig att de kommer i danskt band som jag inte tycker känns prisvärt :(
  Sitter vid fönstret och väntar på att få hem mitt första nummer av Vi Läser :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fler som säger att danskt band inte är prisvärt. Jag är för trög för att förstå varför. Är det att danskt band är som typ pocket men de tar betalt som för en inbunden?

   Nu borde du ha fått ditt första nummer av Vi Läser va? :-D

   Radera
  2. Det är precis därför. Danskt band är som en pocket med en extra flärp, men den kostar som inbundet. Känns inte okej :(

   Kom ingen tidning. Jag kände mig trotsig och skrev inte ut mitt telefonnummer eller mejl när jag beställde, vill inte ha dem ringande/mejlande i tre år, och då ville de tydligen inte skicka någon tidning. Så då får det vara ;)

   Radera
  3. Jag köper nästan bara pocket numer för alla andra varianter är så dålig kvalité ändå och faller isär, även de inbundna.

   Men vad konstigt att du inte fick någon tidning. Det enda de behöver är väl din adress.

   Radera