torsdag 4 november 2010

Museidag del 1

I tisdags lämnades hemtentan in och jag bestämde mig för att ta höstlov resten av veckan. Det ska gå i kulturens tecken och igår var jag på tre museer.
Jag började med Fotografiska. Det var mitt första besök på det relativt nyöppnade fotografifokuserade museet. Jag började med att titta på delen om Sandy Skoglund. Hur coolt som helst, speciellt den här bilden med ostbågarna. Det kändes väldigt konstnärlig i den mån att det var arrangerade och uttänkta scener och inte bara ett porträtt rakt upp och ner.
Pieter ten Hoopens bilder var lite suddiga men ack så skarpa. Jag tyckte väldigt mycket om dem. De speglar hur han upplevde det att komma till Sverige och ta sig in i gemenskapen.
Bilden har jag lånat av fotografiska.eu
Lumix1200 var en briljant idé. Under 15 minuter visas en fotografs bilder, sedan byts det tills alla 1200 fotografers bilder är visade. Det blir som Warhol sa, att i framtiden får alla 15 min of fame.
Bilden är lånad av lundlund.com
Just nu är deras stora utställning, Fashion. Där jag tyckte bäst om de äldre bilderna. Men det kan ha att göra med att då var det kläderna som stod i fokus medan idag i modemagasinen ska det vara mer konstnärligt än att visa upp kläderna. Irving Penn, Richard Avedon, Camilla Åkrans och David Drebin blev mina favoriter på utställningen som jag annars inte tyckte var en höjdare.Sen styrde jag kosan in till city och Kulturhuset (som börjar bli mitt favorittillhåll). Jag såg utställningen av Larissa Sansour- Ex-terrestrial. Det bästa med Kulturhuset är att det mesta är gratis.
Sista stoppet på museituren var Nordiska museet. Nordiska är ett av mina favoritmuseer i Stockholm. På onsdagar mellan 16 och 20 är det dessutom gratis inträde. Eftersom dagen gick i modets tecken fokuserade jag på utställningarna Dandy och Modemakt (även om jag tittade på allt annat också). Om du gillar mode och historia tycker jag helt klart att du ska ta dig till Nordiska. Men även om du vill se vackra dukade bord eller lära dig mer om våra svenska traditioner.
Med onda och trötta fötter åkte jag hem full med intryck och idéer. Nästa gång blir det etnicitet, normer och segregation som tema för museibesök. Troligtvis redan imorgon fredag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.