fredag 28 december 2018

Lucka 19: Helene Schmitz på Waldemarsudde

En av årets bästa utställningar för min del är Thinking Like a Mountain med fotografier av Helene Schmitz på Waldemarsudde i Stockholm. Det hör inte till vanligheten att museet har fotoutställningar. Jag hade den stora förmånen att få gå på pressvisningen av utställningen då Helene medverkade och guidade oss bland verken. Hon är en fotograf som på senare tid fokuserat på människans inverkan på och förhållande till naturen och naturutvinning. Det är helt enastående fotografier som är med i utställningen, som för övrigt pågår till den 17 februari så skynda er att se den om ni inte redan gjort det. I ett rum är det foton efter branden i Västmanland, från gruvor i norra Sverige och i den stora salen är det bilder från Island. Det är fotografier som nästan alla är fotograferade med en analog kamera och Helene Schmitz berättade om den stora ansträngning det krävdes för att få till bilderna, tiden det tog och hur få chanser hon hade på sig att få till en bild. Färgerna är fängslande, motiven går det att se om och om igen och upptäcka nya saker varje gång och du slås av en känsla av både hur vackert det är och hur tragiskt det är att människan förstör så mycket av naturen.

Utställningskatalogen är både vacker till sitt innehåll och utformande och där går det att läsa mer om intentionen bakom verken men även forskare som medverkar med texter. Där går det att fördjupa sig mer och jag gillar att det inte krävs att du läser den innan eller efter för den delen för att få en behållning av utställningen. Verken talar för sig själva och jag ville inte gå därifrån så fascinerad var jag av dem. Det märks vilket arbete hon har lagt ner och hur skicklig hon är på att tänka kring komposition och teknik.

Jag hoppas att fler museer i Sverige kommer att ställa ut Helene Schmitz för hon förtjänar att ses av många och alla har inte möjlighet att åka till Waldemarsudde. Roligt var det att det kom ett gäng brandmän för att få en guidning av verken i samband med pressvisningen. Oklart dock om det var brandmän som arbetade med släckningsarbetet i Västmanland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.