söndag 23 september 2018

En uppdatering om läget

Jag inser att den här bloggen är försummad och det är för min del både på gott och ont. Nu i början av september fyllde bloggen nio år och jag har under större delen av den tiden bloggat så gott som dagligen. Arbetet med bloggen har gett mig massor av roliga saker och jag är så stolt över all tid och energi jag har lagt på den. Men den har också varit en stressande faktor i mitt liv, att ständigt komma på nya saker att blogga om, hinna skriva inlägg sent på kvällar och många av helgens vakna tid. Så för något år sedan började jag att dra ner på min ambitionsnivå för att inte gå under. Mitt "vanliga" arbete har alltid varit väldigt krävande och jag har efter jobbet ofta gått på en rad olika kulturella evenemang men samtidigt har jag lagt mycket tid på bloggen och att hålla den uppdaterad. Till slut blev jag utbränd.

Nuförtiden har antalet kanaler som jag pratar om kultur i ökat, de har alla olika målgrupper och specialutformat innehåll. Det gör att jag inte bloggar lika ofta som förr men samtidigt har jag kunnat nå ut ännu bredare i och med att olika personer lockas av olika kanaler. Min stora drivkraft är att sprida min passion för kultur till andra, både de som är intresserade sen innan och till dem som till en början inte alls ser sig som särskilt kulturintresserade. Det gör jag för att jag vill att så många som möjligt ska upptäcka hur fantastiskt kultur är och hur det berikar våra liv inte för att primärt få en massa följare eller likes. Idag kan du förutom här på bloggen ta del av mitt kulturtipsande på följande ställen:

Twitter: Där blir det mycket diskussion om saker jag sett, lyssnat på och läst samt mina reflektioner av debatter och liknande. När jag är på olika kulturella evenemang så som bokfrukostar, pressvisningar, författarsamtal etc så brukar jag livetwittra.

Instagram: I och med att detta främst är ett bildmedium så är det större fokus på att förmedla kulturella tips och reflektioner i bild snarare än i längre texter. Jag fotar mina målade naglar och outfits (ett stort intresse jämte kulturen som får ta stor plats där), pratar om böcker jag läst, gör videos på Instagram Stories om böcker jag fått hem från förlagen, här finns det bilder från mina resor och evenemang jag varit på.

YouTube: Efter att ha bloggat i åtta år och som jag skrev tidigare förenat med mycket stress och press kände jag att jag ville göra något nytt och något mer avslappnat. Jag valde då att lägga mer energi på att prata om böcker i videoformat och minst en gång i veckan kommer det en ny video som handlar om böcker. Jag tipsar om kommande böcker, recenserar böcker jag läst och gör olika typer av tematiserade videos så som klipp om Årets bok, boktips inför semestern eller Läslovet.

Johannas kulturtips: Sedan i vintras har jag ett digitalt nyhetsbrev som skickas ut till prenumeranterna en gång i månaden. Där tipsar jag om böcker, filmer/serier/podcast/utställningar/teater. Likt YouTube-kanalen ville jag göra något nytt och efter att ha gjort mina Johannas topp 5 varje söndag valde jag att göra detta till en månadsvis företeelse.

Som jag skrev inledningsvis så är det både på gott och ont att bloggen har fått sällskap eller konkurrens med andra digitala kanaler. En sak som jag kan sakna med att inte blogga lika mycket är möjligheten till längre reflektioner. När jag pratar om en bok jag läst på YouTube, Twitter eller Instagram så finns det ett implicit krav på att hålla sig kortfattat för att inte tappa läsarnas/tittarnas/följarnas intresse. Det är en anledning till att jag lägger mina intervjuer med författare här. Det är här jag gör mina långa inlägg med böcker jag är sugen på att läsa kommande säsong.

I fredags jobbade jag min sista dag på mitt jobb som kommunikatör. Jag har sagt upp mig utan att ha ett nytt arbete att gå direkt till vilket är både skrämmande och spännande. Arbetsmiljön på det jobbet bröt ner mig och jag valde att sluta för att rädda mig själv och ta hand om min sargade kropp och psykiska hälsa. Nu har jag betald semester under större delen av hösten och sedan väntar antingen en tid som arbetslös eller ett nytt arbete. Under den här tiden av ledighet kommer jag att fundera mycket över hur jag bäst disponerar min tid, mitt arbete med alla dessa digitala kanaler samt möjligheten att inte endast göra det på ideell basis utan kanske rent av kunna tjäna pengar på det. Jag tror inte att det går att leva på bloggandet eller att vara så kallad influencer med kulturfokus men kanske kan jag börja skriva i en tidning/på en digital plattform, ta olika uppdrag som moderator och samtalsledare likt det samtal jag gjorde med Jonas Hassen Khemiri förra lördagen på Rönnells Antikvariat eller föreläsa om digital kommunikation och kultur/litteratur. Vi får helt enkelt se vad som händer härnäst och jag vill ge er en uppdatering om vad som händer i mitt liv. Ha en fortsatt fin söndag!

14 kommentarer:

 1. Heja dig! All lycka framåt!
  Jag har ju bara bloggen och instagram, men ibland kan jag dra mig för att blogga. Bloggen är ursprungligen och främst en samlingspunkt för vad jag läser, en slags läsdagbok för mig själv. Instagram är mer kommunikation och inspiration ihop med andra bokbloggare, vilket ger mycket mer tycker jag. Ibland funderar jag på att lägga ner bloggen, men då faller ju min läsdagbok. Hm. Klurigt detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du! Jag hade också som ursprunglig tanke med den här bloggen att den skulle vara som en dagbok med mina kulturella upplevelser. Men så växte den och blev större än så. Jag vet att läsarna inte sitter otåligt och väntar på nya inlägg men jag känner mig ändå som en svikare när jag inte uppdaterar lika ofta längre och är utspridd på så många olika plattformar.

   Radera
 2. Min blogg fyller 9 i januari och jag har bloggat nästan varannan dag sedan dess. Känner igen mig i det där kravet och tänker när jag dippar att inte kan jag väl SLUTA blogga?
  Är imponerad över alla kanaler du orkar hålla igång, och det på ett professionellt och snyggt sätt. Du är min favoritkulturperson! Ska bli spännande att se vad du tar för dig. Ett kulturjobb som du skriver om skulle nog passa dig perfekt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderar mycket över vilket som är viktigast att blogga/ dokumentera läsningen och andra kulturella händelser för min egen skull eller för att nå andra. Och bryr sig andra om huruvida jag uppdaterar eller ej eller är det mina egna krav på prestation som tar över. Jag har svårt att hitta balansen, speciellt i och med att detta är min hobby och inte mitt jobb.

   Radera
  2. Dina inlägg har alltid hög prio när jag kollar bloggar och sociala medier! Funderar även på det där med att jobba med sitt intresse. Kan väl både vara bra och dåligt, men det kanske är svårt att dra gränser mellan jobb och fritid då?

   Radera
  3. Det tror jag absolut att det kan vara. Fördelen är att jag skulle slippa jobba två jobb varav ett är obetalt. Vi får se vad som händer. Känner mig oerhört hedrad att du gillar att läsa mina inlägg.

   Radera
 3. Jag tror du har fattat helt rätt beslut, Johanna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas det, just nu känner jag mig rätt missmodig och orolig.

   Radera
 4. Tycker du gjort helt rätt som prioriterar din hälsa och jag kan inte tänka mig att det inte finns ett kulturjobb där ute med ditt namn på. Lycka till med det du gör och be aldrig om ursäkt! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får hålla tummarna att jag hittar ett jobb som vill ha mig snart för även om det var en dålig arbetsplats jag slutat på så är stressen över att inte ha ett nytt jobb också nedbrytande. Kram

   Radera
 5. Heja Johanna! Helt säker på att det dyker upp någonting som passar dig perfekt, med all din fantastiska kunskap, personlighet, stil & talang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh Maria, jag hoppas verkligen att du har rätt. Kram

   Radera
 6. Har alltid tyckt om att läsa vad du skriver och önskar dig lycka till med vad som än väntar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Lotta för din vänliga kommentar, jag blev helt rörd av den! <3

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.