måndag 2 oktober 2017

Vinnaren av Årets Bok 2017

Fotograf: Lina Eidenberg Adamo
I fredags fick vi äntligen veta vem det var som utsetts till Årets bok av svenska folket. Jag satt på tunnelbanan och såg tillkännagivandet. Hela vagnen stirrade på mig när jag högljutt reagerade på topp tre och framför allt vinnaren. För egen del höll jag på Hanya Yanagihara och hennes Ett litet liv, tätt följt av Malin Persson Giolito med Störst av allt. Hur gick det då? Jo så här ser topp tre ut:

1. Glöm mig av Alex Schulman
2. Störst av allt av Malin Persson Giolito
3. Vargarnas tid av Elisabeth Nemert

Jag ska vara ärlig det här är inte den topp tre som jag hade önskat eller anser skulle ha varit. Och det är andra året i rad som jag blir besviken på vinnaren. Vad är det med självbiografi förklädda till romaner som kniper vinsten? I mitt tycke är både Störst av allt och Ett litet liv så mycket bättre böcker (eller de flesta andra av de tolv nominerade för den delen) och priset riskerar nu att bli ett pris där författare med störts följarskara på sociala medier vinner priset. Ni hör jag låter lika bitter som Malin Persson Giolito gjorde när hon utropades till näst bäst. Fast hon höll ett mycket bättre tal än vad jag gör just nu.

Nu får vi ta nya tag och blicka framåt, mot Årets bok 2018. I vår får vi reda på vilka böcker som nomineras då. Det har varit skoj att följa Årets bok i år, att få vara ambassadör, läsa böckerna, vara med i TV och få diskutera böcker med andra både via nätet och live.

Vad tycker du, var det rätt bok som vann?

4 kommentarer:

 1. Jag blev ganska förvånad över vinnaren, jag hade trott mer på Ett litet liv, Störst av allt eller Björnstad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur, alla tre hade varit mer troligt.

   Radera
 2. Jag har iofs inte läst så många av böckerna men jag tycker som du att Ett litet liv borde vunnit. Har inte läst Schulman och kommer inte göra det, har väldigt svårt för honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var ok men verkligen inte bäst i högen och som sagt är ju inte en riktig roman.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.