onsdag 30 augusti 2017

Astrid Lindgren-konferensen

Bilden har jag lånat från astridlindgrenkonferens.se
Den 14 november på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm hålls för första gången en konferens om läsning och hur det länkas samman med självständigt tänkande. Namnet på endagskonferensen som förväntas bli en årlig företeelse är Astrid Lindgren- konferensen och det är med avstamp i hennes författarskap och demokratiska värderingar som konferensen bygger på. Programmet är digert och mångfacetterat. Under dagen går det att lyssna på talare från såväl humaniora som naturvetenskap, det är debattörer, konstnärliga ledare, författare och forskare som deltar. Konferensen arrangeras av Saltkråkan AB, Rabén & Sjögren, Astrid Lindgrensällskapet i samarbete med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) och Kulturhuset Stadsteatern.

Konferensen vänder sig till alla som är intresserade men kanske främst för lärare och deras skolledare, personer som arbetar med barnkultur på olika sätt. Arrangörerna hoppas även på politiker, förläggare, opinionsbildare och människor som arbetar inom media på olika sätt.

Temat på årets konferens är läsning, tänkande och medborgarskap och det känns högst aktuellt men även oerhört intressant. Just den 14 november har betydelse så tillvida att det är Astrid Lindgrens födelsedag och i år är det 110 år sedan hon föddes.

Det jag tycker är intressant är nyläsningarna av några av Astrid Lindgrens böcker som kommer att ske. Hur går det att tolka dessa böcker idag? Farnaz Arbabi (konstnärlig ledare på Unga Klara) kommer att göra en nyläsning av Astrid Lindgrens krigsdagböcker, Ann-Helén Laestadius (författare) av Madicken och Elisabeth Åsbrink (journalist och författare) av Mio min Mio.

Lena Andersson (debattör och författare) ska prata om hur läsning och tänkande hänger ihop. Philip Pullman (författare) i sin tur ska djupdyka i vart berättandet är på väg. Tomas Alfredsson (regissör) och Jesper Waldersten (konstnär och satiriker) ska fokusera på berättandet genom bild. Milad Mohammadi (statsvetare, jurist och föreläsare) fokuserar i sin föreläsning på vad en medborgare är.

Den mer evidensbaserade delen av konferensen står Armita Golkar, Ola Rosling och Anton Landehag för. Armita Golkar (forskare i psykologi) ska prata om kognitiva nycklar till tänkande, rationalitet och läsningens betydelse. Ola Rosling (en av grundarna till stiftelsen Gapminder) i sin tur kommer berätta om faktabaserad världssyn. Och så till sist Anton Landehag (från Ungdomsbarometern) ger oss en bild av dagens unga, morgondagens medborgare.

Efter alla föredrag och samtal delas Astrid Lindgren-priset ut och det blir även ett mingel.

Jag hade hemskt hemskt gärna gått och lyssnat men dessvärre har jag inte råd med biljettpriset just nu. Hoppas att någon annan går och rapporterar så jag får höra hur det var. Biljetterna är nu släppta och om du bokar innan 15 september är de lite billigare. Ordinarie pris är 1995kr och bokar du tidigt kostar biljetten 1695kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.