söndag 17 januari 2016

Johannas topp 5: vecka 2

Jag tänkte införa ett nytt inslag här på bloggen, varje söndag gör jag en topplista med mina fem kulturfavoriter just nu. Det kan vara musik, en föreställning, en bok, någon läsvärd artikel etc. Ofta tipsar jag såg på Twitter men det är inte alla som hänger där. Den här veckan blir det teater, artikel, musik, bok och en TV-serie.

 1. Just nu lyssnar jag väldigt mycket på Adeles nya skiva 25 och den första singeln därifrån heter Hello. Just hennes version tröttnade jag snabbt på så jag blev väldigt glad när jag hittade den här covern med gruppen Thirdstory. Den är mer silkeslen och behaglig.

 2. På jobbet såg jag ett genomdrag av föreställningen April i anhörigsverige (Kulturhuset Stadsteatern) och den kan jag verkligen rekommendera. Den handlar om anhörigproblematiken, att växa upp och vara anhörig till personer som missbrukar alkohol/narkotika. Mycket stark pjäs som griper tag utan att vara nattsvart och fullständigt deppig. Den har premiär 23 januari.

 3. En av mina stora idoler är Susanne Ljung som har programmet Stil i P1. Jag har följt henne i mer än halva mitt liv. Det är en otroligt kunnig person som inte bara kan mode utan är beläst på så många vis och vars stora styrka är att koppla populärkultur till historia, ekonomi och politik. Idag är det en intervju med henne signerad Åsa Beckman i DN Kultur. Läs den här, länk. Ni som inte har lyssnat på Stil i P1 ännu tycker jag ska göra det, är av intresse för fler än modeintresserade.

 4. Min ena bokcirkel sågs i veckan och diskuterade Anneli Jordahls bok Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona. Recension av den kommer senare nästa vecka. Om jag la ifrån mig Att föda ett barn (Kristina Sandberg) efter 50 sidor på grund av all ångest läste jag Jordahls bok med en mycket större lätthet även om den vidrör samma tematik som Sandbergs böcker.

 5.  Jag var genomförkyld hela min julledighet och när jag låg hemma och tyckte synd om mig själv så plöjde jag alla tre säsonger av brittiska humorserien Miranda. Den är skapad av geniet Miranda Hart och handlar om en kvinna i England, på en och åttiofem, som kämpar med sin bossiga mamma, driver en plojbutik tillsammans med sin bästa vän och kämpar med kärleken. Den är dråplig, rolig och alldeles underbar. Jag som älskar brittisk humor föll som en fura. Dessutom är avsnitten endast 25 min långa, perfekt för att titta på flera i sträck.

4 kommentarer:

 1. Så kul! Och vilken fin kulturstart på året! En period för några år sedan hade jag en Kulturtoppen på min blogg, först veckovis under en kort tid men sen för varje månad. Det rann tyvärr ut i sanden efter ett tag, hoppas du är mer uthållig!
  Sandberg var förra årets största läsupplevelse för mig, lite till min förvåning.. Men Jordahl har jag inte läst än.. Är också mycket förtjust i Ljung, inspirerande med sitt angreppssätt (eller kanske sätt överhuvudtaget).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh då ska jag gå in på din blogg och läsa dina topplistor!

   Radera
 2. Å så härligt att någon mer tycker att Miranda är genial :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är helt fantastiskt bra! Älskar henne och sörjer att jag har sett alla avsnitt som finns samt stand up-showen.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.