tisdag 4 november 2014

Förlagen bakom de nominerade författarna

Bilden har jag lånat från augustpriset.se
Bakom varje nominerad författare står ett förlag. Vi vet nu vilka de nominerade författarna är men hur ser spridningen ut när det gäller förlagen. Är det bara det stora förlagen eller finns det även andra förlag med?

Barn- och ungdomsklassen
I den här klassen är Rabén & Sjögren den stora vinnaren med tre titlar av sex möjliga. Det här är väl den klass som brukar innehålla fler mindre förlag än de andra klasserna? Ingen vetenskap jag grundar detta på utan mer en känsla att det brukar finnas fler mindre förlag bland framför allt barnböckerna.

Skönlitterära klassen
Här är det Bonniers som tar hem halva kategorin med sina tre nomineringar. Modernista blir den udda fågeln jämte de två stora och det mellanstora förlaget.

Fackboksklassen
Det här är den mest jämna kategorin (om än två nomineringar till Bonnierskoncernen). Det är även flest mindre eller mellanstora förlag i den här kategorin.

Det är de två stora förlagskoncernerna som kammat hem flest nomineringar. Rabén & Sjögren tillsammans med Norstedts fick fyra nomineringar. Albert Bonniers förlag tillsammans med Bonnier Carlsen och Wahlström & Widstrand fick sex nomineringar totalt. Det ger dessa två koncerner 10 av 18 nomineringar. Nu är det inte så att jag anser att böcker bör kvoteras in för att de kommer från ett visst förlag eller att andra ska stryka på foten för att det redan finns titlar från förlaget nominerade. Men om vi jämför med Nobelpriset där det bara är en författare som vinner (de nominerade får vi ju inte veta och de får inget uppsving när det gäller försäljningen) och ofta är det bara ett förlag som gett ut denne. Med Augustpriset är det öppet vilka de nominerade är, vi har en månad mellan avslöjandet och korandet av vinnarna. På den tiden hinner vi låna/köpa de nominerade och på så vis läsa, skapa oss en uppfattning om vem vi tycker borde vinna. Detta kan potentiellt 18 olika förlag vinna på. Och jag tycker är det något priset gör så är det att skapa uppmärksamhet kring böcker och läsande, något som är välbehövligt i dessa bokkristider. Därför vore det ju skoj om så många förlag som möjligt får vara med och dela på den kaka som Augustpriset för med sig.

2 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.