måndag 8 november 2010

Museidag- del 2

I fredags var det museidag igen. Jag såg utställningen (O)mänskligt som visas i två delar, dels på Etnografiska museet och del på Forum för levande historia. Det är en utställning om normer, rasbiologi och hur människor delas in och sorteras, samt skelettsamlande.
Jag började på Gärdet och Etnografiska. Där är det fokus på skelett och insalmandet av dessa samt skallar i en tid då rasbiologin växte fram. Här får vi se olika skallar och historier om hur dessa samlades in. Det finns en stor fråga som genomsyrar utställningen och det är vad ska museet göra med alla de skelett och skallar som finns i samlingen. Det finns även skyltar som uppmanar besökaren att gå varsamt genom utställningen med tanke på att det är förut levande personers kvarlevor som ställts ut.

Sen åkte jag till Gamla Stan och Forum för levande historia. Där är det fokus på rasbiologin och arvshygien i Sverige genom historien. För det här med att dela in människor och sortera bort vissa är ingen företeelse som Sverige var skonad från, faktum är att vi var världsledande inom detta. Något det inte direkt nämns på historielektionen i skolan när vi gick igenom andra världskriget och hur de kartlade juden och andra människor samt gjorde experiment på dem.
Två saker som ärt mycket bra med utställningen är, först att det är gratis inträde och sen att det finns ett kort du kan låna med dig under besöket. På kortet finns det en lyssna- och en titta-symbol, du lägger kortet på utmärkta ställen så får du se en film eller höra någon berätta. Jag tycker om flerdimensionella sätt att se en utställning. Dessutom finns det reflektionskort, där någon annan besökare ger sina reflektioner över vissa delar av utställningen, mycket intressant och givande.

Det är en utställning som jag tycker att ALLA borde se. Men det innehåller starka bilder, filmer och jag tycker inte att den är lämplig för yngre barn. Samt att även du som vuxen ska se den i sällskap med någon om du inte är extremt hårdhudad. Det kommer upp mycket tankar och funderingar som det kan vara skönt och bra att ha någon att ventilera med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.