måndag 31 mars 2014
Bokrelease: Silverpojken
I slutet på januari var jag på den bedårande barnbokhandeln Bokslukaren och Lilla Piratförlagets release av Silverpojken. Det är en fristående uppföljare till Glasbarnen, båda skrivna av Kristina Ohlsson. Glasbarnen blev vald till Barnens Romanpris förra året. Jag har inte läst varken Glasbarnen eller Silverpojken (får vi se till att ändra på). Men det hindrar inte mig från att tipsa om böckerna när kollegan ville ha boktips till sin nioåring. Som vanligt hos Lilla Piratförlaget var det väldigt trevligt på releasen.
söndag 30 mars 2014
Förkyld och orkeslös= filmhelg
I torsdags eftermiddag började jag känna av förkylningssymtom, i fredags vaknade jag upp genomförkyld. Det blev tidig hemgång från jobbet och sedan en riktigt lugn helg. Jag läste ut en bok men resten av tiden låg jag i soffan och såg film. Jag började med den animerade Frozen (Frost på svenska). Den var väldigt fin och alldeles lagom sentimental. Finast var lilla snögubben som jag både skrattade och grät åt. Storasystern i mig kunde så relatera till att både göra hyss med lillasyster och att sedan vilja skydda henne till varje pris. Extra kuriosa var alla referenser till Norden och hur länderna här klumpades ihop till en massa och att olika länders signum blev som skärvor från ett och samma land. Historien bygger på H.C Andersens Snödrottningen.
Efter Frozen gick jag vidare till en film riktad till vuxna och såg August: Orange County (En familjen på svenska). Båda mina favoriter Julia Roberts och Meryl Streep var med och som de levererade. Det här är en brutal och ärlig film om familjen du både älskar och hatar. Det är rått och på samma gång så vackert. Jag var helt tagen av hur bra alla levererade och hur verkligt det kändes. Både Streep och Roberts var nominerade till en Oscar och jag önskar så att de hade vunnit. Det hade de varit väl värda.
Det här med en barnfilm följt av en spelfilm för vuxna följdes upp på söndagen. Då inledde jag med att se om Hitta Nemo men för förta gången på originalspråket engelska. Jag vet inte men jag tycker nog att den var roligare på svenska. Men det kan ha att göra med att jag har sett den så många gånger på svenska.
Sista filmen för helgen blev Saving Mr Banks. Emma Thompson och Tom Hanks i riktigt bra roller. Thompson spelar kvinnan som skrev böckerna om Mary Poppins och Tom Hanks spelar Walt Disney. Filmen bygger till viss del på den sanna historien. Jag tyckte mycket om filmen och grät som bara den. Det är dels en film om skapandet av filmen som bygger på boken om Mary Poppins och samtidigt pågår det en parallellhistoria om en familj i Australien. Trådarna reds ut allteftersom och jag var tagen hela filmen igenom. På det stora hela var det fyra mycket bra filmer jag såg i helgen.
tisdag 25 mars 2014
Barbro Lindgren får Almapriset
Bilden har jag lånat från alma.se |
Jag tänker köra Almapris-tema på bloggen under april. Det blir böcker, olika klipp och program av och med författaren. Är det någon som vill hänge på?
måndag 24 mars 2014
Språket i P1
Bilden har jag lånat från sverigesradio.se |
Programmet går på tisdagar men jag brukar numera lyssna på fredagar. Då tar jag bussen istället för tunnelbanan (det tar längre tid och jag kan lapa lite dagsljus från bussätet), ser till att ha laddat ner podden och så lyssnar jag och inviger helgen. Jag har bara en enda negativ kritik mot programmet, och det är att avsnitten är för korta (24min) och jag skulle vilja ha dem timlånga istället. Jag hinner precis varva ner och komma in i programmet som det är nu och så är det slut.
lördag 22 mars 2014
Ett litet hål i mörkret och Komma över
Bilderna har jag lånat från bokus.se
En av mina favoritförfattare är Ingrid Olsson. Under förra året läste jag flera av hennes böcker. Två av dem läste jag läste under hösten har jag ännu inte bloggat om. Så här kommer mina tankar kring Ett litet hål i mörkret och Komma över, båda utgivna av Rabén & Sjögren.Komma över handlar om Jeppe, han har just blivit dumpad av Emma. Det här är en bok som det kryper i skinnet på mig när jag läser. Jag både känner med honom och blir irriterad på honom. Boken utspelar sig under sommarlovet på gymnasiet och innehåller väldigt mycket beskrivet med ett språk som är så typiskt för Ingrid Olsson, där less is more. Jeppe trevar sig fram mellan å ena sidan glädjen över den egna lägenheten i stan, sommarlovet, fester och häng och å andra sidan förlamande och paralyserande sorg. Han är verkligen en ung man som trevar sig fram mellan tonårstiden och en önskan om att var vuxen och självständig. Jag inser nu att det jag stör mig på hos honom är drag som jag så väl kan känna igen och själv finner frustrerande. Hans apati är förståelig och när det gäller första kärleken kan det så lätt vara på liv och död och känslorna blir därmed så extrema i sina uttryck. Just den här boken tillhör inte en av mina favoriter och jag tror att det beror på att språket skapar begränsningar att verkligen komma nära. Det blir för fragmentariskt i och med att språket är så återhållet. Men som alltid med Ingrid Olsson är det läsvärt.
Ett litet hål i mörkret tyckte jag desto mer om. Den handlar om sorg, att släppa taget om sorg både här och nu och den som ligger längre bak i historien, om kärlek och familjekänslan. Calle är sjutton år och hans farmor är sjuk, kanske kommer hon att dö. Hans pappa dog när han var liten och i grannlägenheten flyttar det in en tjej med en röd halsduk. Det är mycket på en och samma gång för Calle. Om om språket stod i vägen för att komma huvudpersonen i Komma över nära är det precis tvärtom i Ett litet hål i mörkret. Det jag tycker om med Ingrid Olssons ungdomsböcker är hennes förmåga att spegla det där mellanläget som många unga vuxna befinner sig i. De står med en fot i vuxenvärlden och en kvar i barndomen. Många av dem ger sken av att vara starkare och mognare än vad de är och egentligen behöver de sina föräldrars närhet och kärlek mer än någonsin. Precis så tycker jag att det beskrivs i den här boken. Calle behöver kärlek, en känsla av trygghet och bli sedd som den han är, inte var eller kommer att bli. Och med ett fantastiskt språk krävs det inte långa utläggningar sida upp och sida ner för att se detta.
fredag 21 mars 2014
Vill läsa våren 2014- skönlitteratur (vuxen)
Sist ut i min lilla serie med böcker jag vill läsa i vår är skönlitteratur för vuxna. Jag kan ungdomsböckerna mycket bättre än de för vuxna så jag kan inte direkt uttala mig om hur vårens utgivning förhåller sig till tidigare säsonger. I och med att jag läser mestadels ungdomsböcker innebär det att många skönlitterära böcker för den äldre befolkningen blir nya bekantskaper för mig. De här titlarna är jag sugen på:
Ett förlag som alltid har både snygga omslag och bra innehåll är Sekwa. De har tre titlar jag sätter upp på önskelistan. Mirakelverkstan av Valérie Tong Cuong, Författaren i familjen och Allt jag önskar mig båda av Grégoire Delacourt. Fördelen med det här förlagets utgivning är att jag sällan blir besviken på böcker jag läser utgivna av dem.
Hon hette Jennie av Moa Herngren och Min pappa Ann-Christine av Ester Roxberg ges båda ut på Wahlström & Widstrand och jag tippar på att det är två starka böcker. Det ska bli spännande att läsa mer av Ester Roxberg, hennes Antiloper är en av de starkaste böcker jag har läst.
Precis som Sekwa är Printz Publishing ett förlag att räkna med. Där har de fingertoppskänsla för vad folket vill ha innan de ens visste att de ville ha det. Jag ser fram emot en lugn stund i soffan/solstolen läsandes någon av dessa titlar i vår/sommar, Sophies historia av Jojo Moyes, Fågelburen av Lisa Jewel och Främlingar av Adele Sparks.
I vår kommer Jhumpa Lahiri till Internationella författarscenen på Kulturhuset Stadsteatern och samtidigt är författaren aktuell med boken Sankmark. Jag har föreslagit för förlaget, Brombergs, att göra som med Hatties liv och köra en bokcirkel digitalt innan och sedan avsluta med att gå och lyssna på författaren. De har ännu inte lämnat besked men oavsett är det här en bok jag vill läsa.
En författare vars debut först togs ner för mig totalt efter att ha lyssnat på samtalet med författaren på Release me för att sedan segla upp på en stark vill läsa-plats efter samtal på Aspuddens bokhandel, är XX och hennes bok Araben. Vid högläsningen på det senare samtalet grät jag väldigt mycket och tror starkt på denna bok. Boken ges ut på Ordfront.
Det kommer aldrig mer att vara du av Anne-lie Högberg ges ut på Litet förlag och både författaren och förlaget är nytt för mig. Jag tror mycket på den här titeln och kommer hålla bättre koll på förlaget med i framtiden.
En av vårens viktigaste och ack så aktuella bok är Bära leggings i januari av Sara Stille. Vilken modig ung kvinna som skriver den här typen av bok och som står upp både för sig själv och anda i liknande situation. Kalla kulor ger ut boken.
Precis som barn- och ungdomsdelen av koncernen har Norstedts en stark vår. Jag har hela fyra titlar på den skönlitterära sidan som jag vill läsa. En av dem är en pocket och jag kom aldrig till skott och läste den när den kom i inbundet så jag hoppas på bättre lycka den här gången. Det är Än klappar hjärtan av Helena von Zweigbergk. Förutom den vill jag läsa Den som jag trodde skulle göra mig lycklig av Christina Whaldén och Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona av Anneli Jordahl, jisses vilka långa titlar. Sist ut är Nio dagar, nio nätter av Kajsa Grytt.
Ett förlag som alltid har både snygga omslag och bra innehåll är Sekwa. De har tre titlar jag sätter upp på önskelistan. Mirakelverkstan av Valérie Tong Cuong, Författaren i familjen och Allt jag önskar mig båda av Grégoire Delacourt. Fördelen med det här förlagets utgivning är att jag sällan blir besviken på böcker jag läser utgivna av dem.
Hon hette Jennie av Moa Herngren och Min pappa Ann-Christine av Ester Roxberg ges båda ut på Wahlström & Widstrand och jag tippar på att det är två starka böcker. Det ska bli spännande att läsa mer av Ester Roxberg, hennes Antiloper är en av de starkaste böcker jag har läst.
Precis som Sekwa är Printz Publishing ett förlag att räkna med. Där har de fingertoppskänsla för vad folket vill ha innan de ens visste att de ville ha det. Jag ser fram emot en lugn stund i soffan/solstolen läsandes någon av dessa titlar i vår/sommar, Sophies historia av Jojo Moyes, Fågelburen av Lisa Jewel och Främlingar av Adele Sparks.
I vår kommer Jhumpa Lahiri till Internationella författarscenen på Kulturhuset Stadsteatern och samtidigt är författaren aktuell med boken Sankmark. Jag har föreslagit för förlaget, Brombergs, att göra som med Hatties liv och köra en bokcirkel digitalt innan och sedan avsluta med att gå och lyssna på författaren. De har ännu inte lämnat besked men oavsett är det här en bok jag vill läsa.
En författare vars debut först togs ner för mig totalt efter att ha lyssnat på samtalet med författaren på Release me för att sedan segla upp på en stark vill läsa-plats efter samtal på Aspuddens bokhandel, är XX och hennes bok Araben. Vid högläsningen på det senare samtalet grät jag väldigt mycket och tror starkt på denna bok. Boken ges ut på Ordfront.
Det kommer aldrig mer att vara du av Anne-lie Högberg ges ut på Litet förlag och både författaren och förlaget är nytt för mig. Jag tror mycket på den här titeln och kommer hålla bättre koll på förlaget med i framtiden.
En av vårens viktigaste och ack så aktuella bok är Bära leggings i januari av Sara Stille. Vilken modig ung kvinna som skriver den här typen av bok och som står upp både för sig själv och anda i liknande situation. Kalla kulor ger ut boken.
Precis som barn- och ungdomsdelen av koncernen har Norstedts en stark vår. Jag har hela fyra titlar på den skönlitterära sidan som jag vill läsa. En av dem är en pocket och jag kom aldrig till skott och läste den när den kom i inbundet så jag hoppas på bättre lycka den här gången. Det är Än klappar hjärtan av Helena von Zweigbergk. Förutom den vill jag läsa Den som jag trodde skulle göra mig lycklig av Christina Whaldén och Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona av Anneli Jordahl, jisses vilka långa titlar. Sist ut är Nio dagar, nio nätter av Kajsa Grytt.
torsdag 20 mars 2014
Donna Tartt i arla morgonstund
Bilden har jag lånat från kulturhusetstadsteatern.se |
onsdag 19 mars 2014
Läser inför filmvinsingen
Jag tog mig till biblioteket och lånade Frälsningsarmén av Abdellah Taïa inför filmvisningen och samtalet kring han film imorgon på CinemAfrica Filmfestival. Återkommer både med bokrecension och filmrecension.
Vill läsa våren 2014- facklitteratur
När det gäller facklitteraturen våren 2014 finns det en del böcker som jag är riktigt sugen på. Det är allt ifrån ytliga ämnen för vissa och mycket allvarliga ämnen för mig, jag pratar om naglar, till upplysande böcker om hur vi människor fungerar. Dessa facklitterära böcker från vårens utgivning ser jag fram emot att läsa:
Jag tar det här med naglar och nagellack på största allvar. Jag har massor med lack här hemma och gillar att matcha färger med kläder/smycken/sjalar. Därför blev jag själaglad när jag fick Naglar av Madeline Poole med posten från Norstedts. Men det går inte att få för mycket av det goda och därför är jag sugen på att jämföra och inspireras av Nail Candy av Donne Geer och Ginny Geer från Massolit Förlag.
För en gångs skull är det inte min generation om är under lupp och granskas. Nu är det generationen/generationerna efter oss 80-talister som står i centrum. Generation Ego och jag kan knappt bärga mig vad Ana Udovic kommer fram till i sin bok. Boken ges ut av Ordfront.
Mode är ett av mina stora intressen och en av mina idoler när det gäller kunskap om mode är Karina Ericsson Wärn. I Vår kommer hon med en bok som heter Banbrytande mode på Atlantis och den ser jag verkligen fram emot. Jag har i stort sett alla Karinas böcker och lär mig alltid något nytt.
Hur hjärnan fungerar är något som länge har intresserat mig. I vår kommer det tre böcker på det temat som jag drogs till direkt vid läsningen av vårkatalogen. Dels är det Den sociala hjärnan av Katarina Gospic på Brombergs förlag. Dels är det Dansa på deadline av Lina Wennersten och Alexander Rozental (perfekt bok för oss som har en tendens att skjuta upp saker) och Vanans makt av Charles Duhigg båda på Natur & Kultur.
När jag ändå är inne på böcker om att hjärnan och att förändra tankemönster så kommer jag att tänka på Den magiska milen av Maria Akraka ges ut av Norstedts. Maria var en stor inspiration för mig när jag var liten och friidrottade. Dels var hon snabb som tusan och dels var hon mörkhyad och en förebild jag kunde se upp till. I det förslappade tillstånd jag är i nu där gym ger mig klaustrofobi kanske Marias bok kan få mig att röra på mig igen och vem vet kanske kan jag springa Tjejmilen igen i höst.
För en gångs skull är det inte min generation om är under lupp och granskas. Nu är det generationen/generationerna efter oss 80-talister som står i centrum. Generation Ego och jag kan knappt bärga mig vad Ana Udovic kommer fram till i sin bok. Boken ges ut av Ordfront.
Mode är ett av mina stora intressen och en av mina idoler när det gäller kunskap om mode är Karina Ericsson Wärn. I Vår kommer hon med en bok som heter Banbrytande mode på Atlantis och den ser jag verkligen fram emot. Jag har i stort sett alla Karinas böcker och lär mig alltid något nytt.
Hur hjärnan fungerar är något som länge har intresserat mig. I vår kommer det tre böcker på det temat som jag drogs till direkt vid läsningen av vårkatalogen. Dels är det Den sociala hjärnan av Katarina Gospic på Brombergs förlag. Dels är det Dansa på deadline av Lina Wennersten och Alexander Rozental (perfekt bok för oss som har en tendens att skjuta upp saker) och Vanans makt av Charles Duhigg båda på Natur & Kultur.
När jag ändå är inne på böcker om att hjärnan och att förändra tankemönster så kommer jag att tänka på Den magiska milen av Maria Akraka ges ut av Norstedts. Maria var en stor inspiration för mig när jag var liten och friidrottade. Dels var hon snabb som tusan och dels var hon mörkhyad och en förebild jag kunde se upp till. I det förslappade tillstånd jag är i nu där gym ger mig klaustrofobi kanske Marias bok kan få mig att röra på mig igen och vem vet kanske kan jag springa Tjejmilen igen i höst.
tisdag 18 mars 2014
Tillkännagivande av årets ALMA
Bilden har jag lånat från alma.se |
Idag är det en vecka kvar tills vi vet vem det är som är årets ALMA-pristagare. ALMA står för Astrid Lindgren memorial Award. Förra året var det Isol som vann priset och det ska bli spännande att se vem det blir i år. Kl 13.00 den 25 mars tillkännages årets vinnare.
Kulturnatten- tips
Den 26 april är det åter dags för huvudstaden att färgas lila och den årliga Kulturnatten infaller. Det är då vi går på museer, konserter och samtal som vi vanligtvis inte skulle gå på. Den starkaste anledningen till detta är, det är gratis. Jag tänkte här tipsa om några av de punkter i det gedigna programmet som jag är sugen på och som jag tycker låter intressanta. Problemet är att det finns så mycket jag skulle vilja gå på och så lite tid.Jag fick tipset från arrangören att göra en lista med 3 saker jag bara inte får missa, 3 saker jag gärna skulle vilja se och 3 saker jag vill se om jag hinner.
- Kultur och hälsa- ett samtal med Anne-Marie Brodén
- Araben- bokläsning och samtal med författaren Pooneh Rohi
- Gratis genrep av föreställningen Utvandrarna på Dramaten
- Gratis inträde och visningar på Nordiska museet
- Guidade visningar på Kungliga Operan
- Skymningsvisning på Thielska Galleriet
- Guidad tur hos Radioteatern
- Natt på slottet- Kungliga slottet
- Visning av utställningen Barockt på Kulturhuset Stadsteatern
- Öppet hus på Stockholms Stadshus
- Natt på museet på Medelhavsmuseet
- Mode+ Nobelpriset 2013=sant!- på Nobelmuseet
- Magiska visningar på Etnografiska museet
- I fröken Frimans fotspår- stadsvandring
- Öppet hus på Folkoperan
- Konstvisning på Konstakademien
- Kulturnatt på Dansens hus
måndag 17 mars 2014
Slangbellan
Bilden har jag lånat från forfattarforbundet.se |
CinemAfrica Filmfestival 2014
Bilden har jag lånat från cinemafrica.se |
- Salvation Army- en film som bygger på den självbiografiska boken Frälsningsarmén av Abdellah Taïa som regisserat filmen. Den 20 mars kommer det vara ett samtal efter filmvisningen mellan Taïa och Rikard Wolff som jag ska gå på.
- The Stuart Hall Project- en dokumentär om den stora tänkaren Stuart Hall som avled för en kort sedan. Jag har tänkt gå på filmfrukosten på söndagen den 23 mars, då det även är ett samtal efteråt om bland annat identitet och vem som äger rätten att definiera en.
- Reflections Unheard: black women in civil rights- en dokumentär om kvinnorna inom medborgarrättsrörelsen, härligt upplysande och säkerligen inspirerande. Jag ska lyssna på panelsamtalet efter filmvisningen om black feminsim som är på söndagen (23mars).
- Under The Starry Sky- en film om människor i migrationens tid
- The Square- en dokumentär som följer människorna på Tahrirtorget i Egypten under den Arabiska våren
- Half Of A Yellow Sun- filmatiseringen av Chimamanda Ngozi Adichies bejublade bok En halv gul sol är nu här. I och med att jag inte har läst boken ännu och vill göra det innan så avstår jag från att se filmen under festivalen och hoppas att den kommer på bio senare i vår.
- Tre kortfilmer jag tror är sevärda: Boneshaker, Boys Of Soweto och Twaaga.
How I live now
Bilden har jag lånat från bokus.se |
Boken handlar om Daisy som är amerikanska och åker till släkten i England, precis innan kriget börjar. Det hela leder till att mostern far till Oslo och kvar är bara barnen. Där finns Edmond och det framgår väldigt snabbt att det är något speciellt med Edmond. Nu är det upp till dessa ungdomar att både klara sig själva och klara sig undan kriget. Det blir en resa i flera och vidare bemärkelser.
Invändningar jag har kring boken är dels språket, det är superlånga meningar vilket gör det svårt att hänga med. Sen är det vissa saker som känns orealistiska och svåra att köpa. Men främst är det att jag inte kom underfund med vad det var för typ av bok och det gjorde att jag hela tiden hade en viss distans till den och aldrig riktigt kom in i boken trots att den inte är särskilt tjock. De övriga i bokcirkeln var betydligt mer positiva till boken än vad jag var.
söndag 16 mars 2014
Gamla böcker och förlegade ideal del 2
I onsdags var jag på seminariet på ABF om gamla böcker och förlegade ideal. För egen del var det inget nytt under solen. För er som inte kunde vara på plats men som ändå vill ta del av samtalet så kan ni nu se det via ABF Play. Jag lägger till klippet här nedan. Skriv gärna en rad eller två om vad ni tyckte.
lördag 15 mars 2014
Sju jävligt långa dagar
Bilden har jag lånat från gillabocker.se |
Boken handlar om Judd. Hans pappa har precis gått bort, han har kommit på sin fru i säng med sin chef på hennes födelsedag och livet känns inte precis tipp topp. Ovanpå det så är hans fars sista önskan att familjen ska sitta shiva efter hans död. Alltså Judd, hans fyra syskon och excentriske mor sörjandes och inlåsta i ett hus tillsammans i sju dagar. Tanken är inte direkt lockande för Judd.Och den som trodde att det här är en deppig bok har fel.
Det här är en bok som både är sorglig och rolig på samma gång. Jag skrattade ofta och högt när jag läste den. Tropper kan det där med tragikomik. För trots att det har hänt och fortsätter att hända Judd mindre trevliga saker så är det skrivet med en värme och humor som jag verkligen tyckte om. Tropper och hans böcker benämns ofta som feelgood-romaner, och hade han varit kvinna hade det säkerligen varit chicklit som etikett. Något som är intressant och värt att diskutera mer om, beroende på författarens kön vilken typ av bok det anses vara. Jag är jag lite reserverad till att läsa fler böcker av författaren. Jag har en känsla att han skriver samma sorts bok, bara byter ut namn och vissa detaljer. Så vi får se när och om jag läser de där två andra böckerna i bokhyllan.
Onegin
Bilden är tagen av och tillhör mig, Sincerely Johanna |
Bilden har jag lånat från operan.se |
fredag 14 mars 2014
Maktspel
Livrustkammaren i Stockholm följer med start idag upp sin fenomenala utställning om Drottning Kristina med en ny utställning om monarker och intriger kring dem. Utställningen heter Maktspel och likt syskonmuseet Hallwylska museet så finns det inslag och en utgångspunkt ifrån tv/film. Hallwylska museet hade som bekant en mycket bra utställning om kläder från Downton Abbey. I den här utställningen ligger fokus på tre monarker, en gammal svensk kung, en verklig monark men utifrån porträtteringen på film och en fiktiv ung och uppstudsig kung. Det blir beskrivningar av intriger och maktspel men framför allt blir det kostymer från filmerna om Elisabeth I och från serien Game of Thrones. Besvikelsen över att jag inte kunde gå på pressvisningen i onsdags byttes mot glädje då jag istället fick gå på vernissagen. I ett hav av civilklädda besökare och kostymförsedda medarbetare på museet tog jag del av utställningen igår kväll. Museets chef och en av producenterna till utställningen Malin Grundberg hälsade välkomna och berättade lite kort om utställningen. Invigde gjorde allas vår fantasyfantast Kodjo Akolor. Jag hann inte se utställningen grundligt då jag skulle vidare på annat galej efter. Så nästa vecka på torsdag tänkte jag gå på visningen där de även kommer berätta mer om upprinnelsen till och arbetet med utställningen. Läs mer om den visningen här. Av det jag såg var jag imponerad och sugen på att se mer. Jag återkommer med en mer utförlig rcension av utställningen när jag sett den igen. Utställningen pågår till 4 januari 2015.
torsdag 13 mars 2014
Nya jurygrupper för Augustpriset
I veckan presenterades de nya jurygrupperna för Augustpriset. Så här ser de ut:
Jury för Årets svenska barn- och ungdomsbokÅsa Warnqvist, ordförande – barnlitteraturforskare vid Svenska barnboksinstitutet.
Ulf Boëthius – professor emeritus i barn- och ungdomslitteratur.
Eva Fred – biträdande länsbibliotekarie och konsulent med litteratur och läsfrämjandefrågor för barn och unga, Kultur i Väst.
Johanna von Horn, har arbetat med barn- och ungdomsböcker i 20 år och driver sedan sex år bokhandeln Bokslukaren – böcker och bakverk för barn.
Magnus Utvik, författare och bokrecensent i Gomorron Sverige, SVT
Jury för Årets svenska skönlitterära bokKaj Schueler, ordförande – kulturjournalist och kritiker. Från 2001 till 2012 var han först verksam som litteraturredaktör och sedan kulturchef i Svenska Dagbladet.
Elise Karlsson – litteraturkritiker och författare
Björn Kohlström – gymnasielärare och frilansskribent
Stina Otterberg – fil.dr. i litteraturvetenskap, kritiker i Dagens Nyheter och författare
Maarja Talgre – kulturjournalist, författare och mångårig medarbetare vid Sveriges Radios kulturredaktion, numera frilans
Jury för Årets svenska fackbokThomas Willtorp, ordförande – journalist och TV-producent.
Hélène Benno – journalist och generalsekreterare för Min Stora Dag
Billy Ehn – professor emeritus i etnologi vid Umeå universitet
Patrik Hadenius – chefredaktör för Forskning & Framsteg, Språktidningen och Modern Psykologi.
Lars Strannegård – professor med inriktning på organisation och ledarskap vid Handelshögskolan i Stockholm.
Jury för Årets svenska barn- och ungdomsbokÅsa Warnqvist, ordförande – barnlitteraturforskare vid Svenska barnboksinstitutet.
Ulf Boëthius – professor emeritus i barn- och ungdomslitteratur.
Eva Fred – biträdande länsbibliotekarie och konsulent med litteratur och läsfrämjandefrågor för barn och unga, Kultur i Väst.
Johanna von Horn, har arbetat med barn- och ungdomsböcker i 20 år och driver sedan sex år bokhandeln Bokslukaren – böcker och bakverk för barn.
Magnus Utvik, författare och bokrecensent i Gomorron Sverige, SVT
Jury för Årets svenska skönlitterära bokKaj Schueler, ordförande – kulturjournalist och kritiker. Från 2001 till 2012 var han först verksam som litteraturredaktör och sedan kulturchef i Svenska Dagbladet.
Elise Karlsson – litteraturkritiker och författare
Björn Kohlström – gymnasielärare och frilansskribent
Stina Otterberg – fil.dr. i litteraturvetenskap, kritiker i Dagens Nyheter och författare
Maarja Talgre – kulturjournalist, författare och mångårig medarbetare vid Sveriges Radios kulturredaktion, numera frilans
Jury för Årets svenska fackbokThomas Willtorp, ordförande – journalist och TV-producent.
Hélène Benno – journalist och generalsekreterare för Min Stora Dag
Billy Ehn – professor emeritus i etnologi vid Umeå universitet
Patrik Hadenius – chefredaktör för Forskning & Framsteg, Språktidningen och Modern Psykologi.
Lars Strannegård – professor med inriktning på organisation och ledarskap vid Handelshögskolan i Stockholm.
John Green-deluxe
onsdag 12 mars 2014
Barnkulturkonferenser våren 2014
Bilden har jag lånat från kulturradet.se |
Everything I see – Everything I am. Reflections through ‘scenkonst and mångfald’ on the power of art to inspire our children for the future
Josette Bushell Mingo, Stockholms stads kulturpris 2012, Språkrådets minoritetsspråkpris 2013, prisbelönt skådespelerska och regissör, konstnärlig ledare Tyst Teater/Riksteatern.Synas, höras, finnas – om platser i barnkulturen” – ett samtal om barnkulturpolitik, valåret 2014
Samtal med representanter från politiska ungdomsförbund och unga kulturdebattörer.Barn och reklam – visualitet, ambivalens och rättigheter
Johanna Sjöberg, fil.dr. Tema Barn, Linköpings universitetVisuell makt – och en ny bildkonstgeneration
Joanna Rubin Dranger, serietecknare, bilderboksskapare, professor i illustration, Konstfack
Den andra konferensen äger rum i Umeå 3-4 april, Att välja rätt är stort, att välja fritt är större.
Det är Kulturrådet som arrangerar konferensen tillsammans med Barnkulturcentra i Sverige, vars syfte är att diskutera barnkulturens ställning idag. Några av de teman som ska diskuteras är:
- Vilken barnkultur serveras och till vem?
- Den goda barnkulturen: en myt?
- Hur ser strategiskt arbete med barnkultur ut?
- Hur ser barn och ungas eget skapande och egna subkulturer ut?
tisdag 11 mars 2014
Vill läsa våren 2014- barn och ungdomsböcker
Nu när vi äntligen har nått mars månad tycker jag att vi kan säga att det är vår. I vintras kom vårkatalogen från Svensk Bokhandel men jag har väntat med att blogga om vilka titlar jag vill läsa tills nu, när det faktiskt är vår. Här kommer de böcker jag vill läsa på barn- och ungdomssidan, vilket jag för övrigt tycker är något skral i vår. Jag sörjer att X Publishing inte längre finns och att Gilla böcker har något begränsad utgivning (ger bara ut pocket), de har de alltid gått att lita på när det gäller att servera oss bra ungdoms-crossover böcker. I och med att listan inte är så lång kanske jag har en chans att faktiskt läsa alla böcker jag är sugen på. Så här ser önskelistan ut för våren:
Eleanor & Park av Rainbow Rowell på ett för mig nytt förlag Berghs
Det här är den bok som jag är så otroligt sugen på efter den hajp som var på bloggar redan när den engelska utgåvan kom. Nu finns den på svenska och jag vill läsa den NU!
Onsdag kväll strax före sju av Mats Berggren och Ibland vill man inte gärna gå in fast regnet öser ner av Malin Stehn ges båda ut på Opal. Den ena har jag ännu inte läst något av men läst mycket gott om. Den andra missade jag boken när den kom förra året men tänkte att nu nr den kommer i pocket ska jag baske mig läsa den.
Konsten att ha sjukt låga förväntningar av Åsa Asptjärn blev jag riktigt sugen på efter att ha lyssnat på podcasten Allt vi säger är sant som pratade om boken i avsnittet med tema kompisar. Dessutom väldigt lockande omslag. Den ges ut av Bonnier Carlsen. Ett förlag som har seglat upp som ett av favoriterna är Lilla Piratförlaget och i vår är jag mycket angelägen om att läsa 14 skriven av Alexandra-Therese Keining. Jag är så ledsen att jag missade henne på Release me i början av mars.
Rabén & Sjögren är det förlag som har flest titlar som jag vill läsa i vår. Det blev än mer tydligt efter ungdomsboksfrukosten i förra veckan. Jag ha fyra titlar om jag gärna vill läsa i vår. Det handar om dig av Sandra Beijer förutspår jag bli vårens storsäljare. En kärlekshistoria och mer behöver inte säga för att få mig på kroken. Vårens i särklass säkert finaste bok måste vara Boken om Mademoiselle Oiseau av Lovisa Burfitt. Jag frågade förlaget om de kommer att trycka upp planscher med motiv ur boken. För jag skulle kunna tapetsera mitt hem med illustrationer och tavlor från Lovisa Burfitt, hon tecknar helt fantastiskt. Tyvärr har förlaget inga sådana planer.
Jag har sagt det förut men säger det igen, en av vårens viktigaste böcker är Sex med mera av Sandra Dahlén. Det här är en sexualbok till unga tjejer och det behövs verkligen. Dessutom en uppdaterad och inkluderande bok. Bort med tabun, normativitet och förmaningar. Ett av de finaste omslagen men även en lockande historia står Annabel Pitcher för med sin bok Tusen och en chans.
Eleanor & Park av Rainbow Rowell på ett för mig nytt förlag Berghs
Det här är den bok som jag är så otroligt sugen på efter den hajp som var på bloggar redan när den engelska utgåvan kom. Nu finns den på svenska och jag vill läsa den NU!
Rabén & Sjögren är det förlag som har flest titlar som jag vill läsa i vår. Det blev än mer tydligt efter ungdomsboksfrukosten i förra veckan. Jag ha fyra titlar om jag gärna vill läsa i vår. Det handar om dig av Sandra Beijer förutspår jag bli vårens storsäljare. En kärlekshistoria och mer behöver inte säga för att få mig på kroken. Vårens i särklass säkert finaste bok måste vara Boken om Mademoiselle Oiseau av Lovisa Burfitt. Jag frågade förlaget om de kommer att trycka upp planscher med motiv ur boken. För jag skulle kunna tapetsera mitt hem med illustrationer och tavlor från Lovisa Burfitt, hon tecknar helt fantastiskt. Tyvärr har förlaget inga sådana planer.
Jag har sagt det förut men säger det igen, en av vårens viktigaste böcker är Sex med mera av Sandra Dahlén. Det här är en sexualbok till unga tjejer och det behövs verkligen. Dessutom en uppdaterad och inkluderande bok. Bort med tabun, normativitet och förmaningar. Ett av de finaste omslagen men även en lockande historia står Annabel Pitcher för med sin bok Tusen och en chans.