söndag 30 september 2012
Bokmässa? Nej, men svamp!
Medan andra var på Bokmässan i helgen var jag hemma i min hemby hos mamma. Där plockade vi bland annat massor med svamp. Här på bilden ser ni några av alla de trattkantareller som fick följa med hem till Stockholm. Mumsigt blir det i en sås eller på en rostmacka. Skulle ha läst en massa också men det blev inget med det.
lördag 29 september 2012
En sån där vidrig bok där mamman dör
Bilden har jag lånat från bokus.se |
Boken handlar om Ruby och börjar med att vi får reda på att hennes mamma har dött och nu måste hon flytta från Boston till sin pappa i Los Angeles och som hon inte känner alls. Jag tycker att det flöt på i en väldigt behaglig takt. Både hur det känns att flytta in med någon du inte känner, vara ny i en skola och lämna ditt gamla liv bakom dig beskrevs trovärdigt. Jag hade svårt att sluta läsa och i och med att kapitlen är så korta avverkades lätt 50 sidor på bussen på väg till jobbet.
Jag var nöjd fram till de sista 15 sidorna då gick det hela för fort och kändes en aning forcerat. Jag hade velat att det hade utvecklas mer och fått ta mer tid på sig. Men på det stora hela var det en mycket trevlig läsning som jag kan rekommendera, speciellt om du är i en lässvacka och behöver komma upp på banan igen.
fredag 28 september 2012
Hallå någon där?
I och med att Bokmässan nu är igång för fullt undrar jag om det är någon idé att blogga över huvud taget i helgen. :-D För alla mina läsare här på bloggen är väl nere och frossar bland mingel, seminerar och den litterära buffén som förlagen bjuder på?
torsdag 27 september 2012
Vi Läser nr 5 är äntligen här!
Bilden har jag lånat från vilaser.se |
Jag var så exalterad när nya numret av Vi Läser kom med posten häromdagen. Jag visste nämligen att yours truly skulle citeras. Dessvärre blev det med mitt för- och efternamn och inte mitt bloggnamn. Det är citat taget ur det här inlägget. Jag har inte läst hela numret än, utan sparar det till tågresan jag ska göra i helgen så jag återkommer med en redogörelse av numret senare.
onsdag 26 september 2012
Blir ingen bokmässa i år
Bilden har jag lånat från kunskapskanalen.se |
tisdag 25 september 2012
Litteraturprogram på...radio
Bilden har jag lånat från sverigesradio.se/p1 |
Första programmet gästades av Jens Lapidus och Sara Kadefors, Margot Wallström och Bengt Ohlsson. PC Jerslid får besök hemma hos sig och pratar om sin senaste roman Ypsilon. Lundströms Bokradio åker till Beirut och pratar med Hamed Sinno om det arabiska språket och hur det fungerar att skriva om kärlek mellan män.
Andra programmet handlade om erotik till största del och gästades av Jenny Jägerfeld och Carl Michael Edenborg. De pratade om erotik och hur det är i ropet just nu inom litteraturen samt Jeanette Winterson intervjuas.
Det tredje och senaste programmet hade pappaböcker som tema och gästades av Johannes Anyuru och Åsa Linderborg. Aleksander Motturi intervjuas då även han har skrivit en bok om sin pappa. Lawen Mohtadi får besök hemma hos sig och pratar om sin senaste bok om Katarina Taikon (hon har skrivit Katitzi-böckerna). Programledaren Marie Lundström åkte till New York och intervjuade sin favoritförfattare Junot Diaz.
Varje avsnitt innehåller även en diktuppläsning och gästerna bjuds på te eller kaffe när programmet börjar. Jag tycker som sagt väldigt mycket om Lundströms Bokradio och njuter av de 45 minuter som är och önskar att det var ett längre avsnitt. En enda sak som stör mig lite är att om du vill följa vad som händer på redaktionen och vill göra det via Facebook (vilket jag hemskt gärna vill) så måste du bli vän med programledaren istället för att han en fan page (gilla-sida).
Har ni lyssnat på Lundströms Bokradio och vad tycker ni om det?
måndag 24 september 2012
Hitta Violet Park
Bilden har jag lånat från bokus.se |
Den handlar om Lucas Swain och hur han en kväll på en taxistation hittar Violet Park. Hon är död och återfinns i en urna på en hylla. Men även om hon är död lyckas Lucas ändå lära känna henne. Lucas själv är en 16årig kille som bor med en familj som känns väldigt trasig och splittrad. När Lucas var liten försvann hans pappa spårlöst och det här har ärrat familjen djupt.
Jag var som sagt inställd på att detta skulle vara till största del en lättsam historia blev tagen av djupet och sorgen som jag kände när jag lärde känna Lucas och hans familj närmare. Jag trodde att den här Violet Park skulle vara huvudperson på något vis men hon är mer av nyckel som för historien framåt men där fokus är Lucas och hans relation till sin försvunna pappa. Det kan inte vara lätt att leva med den ovisshet som familjen Swain lever med och jag önskar som så många gånger förr när jag läser sådana här historier att de borde prata med med varandra om hur de mår och upplever saker.
Det här en bok som jag varmt kan rekommendera, den är väldigt lättläst så till vida att du snabbt kommer in i historien och sen sugs fast tills boken är utläst. Jag är extremt sugen på att läsa mer av Jenny Valentine och tackar Atrium Förlag för introduktionen, till ett författarskap jag önskar läsa mer av, genom detta recensions ex.
lördag 22 september 2012
Frankrike levererar
fredag 21 september 2012
Veckans bokbloggsjerka 21-24 september
Den här veckan har jag fått en rejäl hög med böcker och vilket sammanträffande att Annika i veckans bokbloggsjerka undrar just:
Med min prenumeration på Books&Dreams fick jag en bok gratis från Adlibris så jag valde Fortfarande Alice av Lisa Genova. Jag blev sugen på den efter att ha läst om den hos En bok om dagen.
Jag ska vara med och bloggbokprata om Söta fredag av Ia Genberg och fick den av Karin på En bokcirkel för alla.
På bloggträffen som Damm förlag hade i tisdags (där jag var Sofia på Unga böckers sällskap) fick vi tre böcker i goodiebagen. Nämligen Mina fräknar av Sofia Hallberg, De dödas ljus av Björn B. Jakobsson och Betvingade av Simona Ahrnstedt.
De första två böckerna i höstfyran från Novellix kom med posten idag och det var De blå skorna av Linda Olsson och Dummy av Bengt Ohlsson.
Snälla TinaO skickade mig sina Ingrid Olsson- böcker.Ni vet de jag önskade mig i det här inlägget.
Min syster har stått med öppen mun och bara gapat över att jag lyckas få så mycket böcker. Jag förklarar att detta är ett extremt undantag. Jag brukar inte få så här mycket böcker.
Samtliga bilder har jag lånat från bokus.se
Berätta om en bok (eller flera) som du har fått, lånat, köpt, etc. den här veckan.
Under september månad har jag köpstopp och får inte låna fler böcker på biblioteket. Däremot får jag ta emot böcker vilket jag har gjort den här veckan.Med min prenumeration på Books&Dreams fick jag en bok gratis från Adlibris så jag valde Fortfarande Alice av Lisa Genova. Jag blev sugen på den efter att ha läst om den hos En bok om dagen.
Jag ska vara med och bloggbokprata om Söta fredag av Ia Genberg och fick den av Karin på En bokcirkel för alla.
På bloggträffen som Damm förlag hade i tisdags (där jag var Sofia på Unga böckers sällskap) fick vi tre böcker i goodiebagen. Nämligen Mina fräknar av Sofia Hallberg, De dödas ljus av Björn B. Jakobsson och Betvingade av Simona Ahrnstedt.
De första två böckerna i höstfyran från Novellix kom med posten idag och det var De blå skorna av Linda Olsson och Dummy av Bengt Ohlsson.
Snälla TinaO skickade mig sina Ingrid Olsson- böcker.Ni vet de jag önskade mig i det här inlägget.
Min syster har stått med öppen mun och bara gapat över att jag lyckas få så mycket böcker. Jag förklarar att detta är ett extremt undantag. Jag brukar inte få så här mycket böcker.
Samtliga bilder har jag lånat från bokus.se
onsdag 19 september 2012
Hipp hipp hurra
Idag fyller min syster år så jag passar på att gratulera henne här på bloggen. Vi ska fira med middag och lite teater ikväll. Det blir Where I end and you begin på Teater Giljotin med ensemblen Unga Giljotin.
Ps. Ni glömmer väl inte att tävla om novellen Om himlen smälter. Det är sista dagen idag.
Ps. Ni glömmer väl inte att tävla om novellen Om himlen smälter. Det är sista dagen idag.
tisdag 18 september 2012
Books&Dreams nr1
Bilden har jag lånat från booksdreams.se |
Jag gillar:
- Formatet i form av storleken. Det är en alldeles lagom stor tidning.
- Mycket bra blandning när det gäller innehållet. Det är intressanta reportage/artiklar, bra plocksidor (det jag gillar bäst i tidningar), fina bilder som förhöjer artikeln.
- Det matta pappret. Jag tycker glansiga papper känns mer lyxigt.
- Den starka lukt av nytryck som var. Tidningen fick ligga och lufta sig utanför plastemballaget en timme innan jag kunde läsa tidningen.
- Tidningen inleds med diverse presentationer: tidningen i sig, hemsidan, konceptet med tidning och temakvällar samt de medverkande skribenter och andra som gjort tidningen möjlig.
- Även om jag i vanliga fall inte alls gillar deckare/thrillers/spänningsromaner var artikeln om deckarförfattaren Harlan Coben mycket läsvärd och intressant.
- Höstläsning! Favoriten i tidningen, här listats 81 böcker som kommer ut i höst som vi borde hålla ögonen på. Många av de jag skulle vilja läsa var med.
- Avsnitt med inredning, mat, träning och resa. Jag antar att det är det som är dreams i konceptet books and dreams. I vilket fall var det intressanta och inspirerande saker med på dessa sidor.
- Okej jag har fattat att Catlin Moran är the it just nu. Hon är överallt och hennes Konsten att vara kvinna tipsas det om i parti och minut. Jag ska läsa den, så kan vi ta det lite lugnt nu :-)
- Ada Wester från Gilla böcker- åh Ada nu vill jag också jobba på förlag <3 li="li"> 3>
- Mikael Nyqvist är precis som i Yourlife krönikör
- Vi fick en novell ur Jens Lapidus senaste bok novellsamling Mamma försökte som heter Filmen.
- Reklamen smälter väldigt bra ihop med resten av innehållet i tidningen vilket inte är så vanligt. Därför kom jag av mig i att bläddra förbi reklamen som jag vanligtvis gör.
- Det går att tematisera reklamen:
-Restema: olika resebolag eller reklam för bil (som också hjälper dig att resa).
-Bokförlag: det är olika förlag inom Bonnierkoncernen, Norstedts, Printz Publishing samt Novellix. Härligt att se att det var fler förlag än bara de två stora koncernerna Bonnier och Norsteds.
-Heminredning: olika inrednings/möbelföretag
-Mat: ett kaffeföretag
Jag var som vanligt när jag läser en tidning från någon av de stora förlagshusen rädd att de ska vara helt partiska och bara promota sina egna företag/förlag osv. Men jag tycker att det var en mycket upplandad nivå i tidningen. Det var de stora förlagen men även de både mellanstora och små oberoende som Brombergs, Wyler förlag, Piratförlaget och Natur & Kultur för att ge några exempel.
En fråga jag har är vad som skiljer Books&Dreams från Yourlife (mer än det uppenbara att det här i första hand är en tidning om böcker)? Yourlife hade också det här med temakvällar och en förlängning av tidningen med bloggar på hemsidan. Men Yourlife lades ju ner och nu startas en tidning med samma tänk av samma koncern som lade ner den förstnämnda.
Jag har en tillsvidareprenumeration på tidningen och kommer läsa nummer två med innan jag bestämmer mig om jag ska fortsätta eller säga upp den. En stor fördel med Books&Dreams är att den kommer ut med fyra nummer per år och det gör att jag verkligen hinner läsa den. Tidningar som kommer ut för ofta har en tendens att bli liggande. Någon annan som läst första numret?
måndag 17 september 2012
Röda naglar= boktips på klassiskt vis
Här kommer ett mycket ytligt inlägg som samtidigt är en kärleksförklaring. Jag älskar nagellack och har lite av ett beroende till dem och en numera stor samling. Idag har jag en röd nyans (vilket är ovanligt att jag målar mina naglar i) och det i kombination att mina naglar blivit rätt långa får mig osökt att tänka på en av mina absoluta favoriter. För mig var det höjdpunkten i tonåren att på fredagen tillsammans med mamma titta på när hon med sina vackra kavajer pratade varmt om en bok hon ville tipsa om som oftast med just röda naglar. Jag satt som fastklistrad framför tv:n och tittade på Go´kväll och Ingalill Mosander. Så idag som hyllning till henne visar jag på klassisk manér upp en bok och har djupt röda naglar och önskar att jag var lika stilfull och med sådan pondus som Ingalill alltid har.
Bilden har jag lånat från aftonbladet.se |
söndag 16 september 2012
Downton Abbey säsong 3
Bilden har jag lånat från itv.com/downtonabbey |
Veckans bokbloggsjerka 14-17 september
Den här veckan undrar Annika:
Så mycket är på liv och död, svart eller vitt och författarna till ungdomsböcker/crossover lyckas på ett så fantastiskt sätt förmedla känslor som jag kan sakna i sk. "vuxenböcker". Jag lockas av det där pirret som finns i ungdomsböcker. Startsträckan är oftast kortare också vilket gör att jag sugs in i handlingen direkt och har sedan ofta svårt att släppa taget fören boken är utläst. Några av de bästa böcker jag någonsin läst är ungdomsböcker. Jag har svårt att se att ungdomsböcker bara kan läsas av ungdomar. Böckerna behandlar saker som är högst aktuella även för vuxna som vänskap, kärlek, sorg, förlust, triumfer och livets upp- och nedgångar samt vardagsliv.
En annan sak som jag uppskattar enormt i ungdomsböcker och som på intet sätt är något negativt i mina ögon är språket. Det händer när jag läser "vuxenböcker" att språket ska vara så speciellt och invecklat att jag har svårt att förstå handlingen för alla fina formuleringar och känner mig dum. I ungdomsböcker är det INTE ett sämre språk men ofta tydligare på något sätt. Vackra formuleringar och språkliga finesser finns det absolut men det tar inte över utan snarare förhöjer läsupplevelsen och jag kan njuta av dem båda än var för sig. Ungdomsförfattare är otroligt skickliga och jag önskar att genren ungdomsböcker/crossover fick en högre status och att det slutas ses ner på genren och säga att det är någon slags b-lag. Hurra för ungdomsromanen.
Vad är det som lockar dig att läsa den genre/de genrer som du föredrar?
Jag läser flera olika genren men väljer ungdoms-/crossover genren som svar. Vad är det som lockar mig med den? När jag var tonåring läste jag ingen ungdomslitteratur utan försökte bli vuxen så fort det bara gick och läste därmed endast litteratur vänd till vuxna. Det tar jag däremot igen nu så det stänker om det och har nästan vänt på steken och läser numera nästan bara ungdomslitteratur/crossover. Så mycket är på liv och död, svart eller vitt och författarna till ungdomsböcker/crossover lyckas på ett så fantastiskt sätt förmedla känslor som jag kan sakna i sk. "vuxenböcker". Jag lockas av det där pirret som finns i ungdomsböcker. Startsträckan är oftast kortare också vilket gör att jag sugs in i handlingen direkt och har sedan ofta svårt att släppa taget fören boken är utläst. Några av de bästa böcker jag någonsin läst är ungdomsböcker. Jag har svårt att se att ungdomsböcker bara kan läsas av ungdomar. Böckerna behandlar saker som är högst aktuella även för vuxna som vänskap, kärlek, sorg, förlust, triumfer och livets upp- och nedgångar samt vardagsliv.
En annan sak som jag uppskattar enormt i ungdomsböcker och som på intet sätt är något negativt i mina ögon är språket. Det händer när jag läser "vuxenböcker" att språket ska vara så speciellt och invecklat att jag har svårt att förstå handlingen för alla fina formuleringar och känner mig dum. I ungdomsböcker är det INTE ett sämre språk men ofta tydligare på något sätt. Vackra formuleringar och språkliga finesser finns det absolut men det tar inte över utan snarare förhöjer läsupplevelsen och jag kan njuta av dem båda än var för sig. Ungdomsförfattare är otroligt skickliga och jag önskar att genren ungdomsböcker/crossover fick en högre status och att det slutas ses ner på genren och säga att det är någon slags b-lag. Hurra för ungdomsromanen.
lördag 15 september 2012
Bokrelease för Ingrid Olsson
Igår var jag och Sofia från Unga böcker på releasefest för Ingrid Olsson och hennes två böcker, Blink, blink med stjärnan och Önska bort, önska nytt.
Bokreleasen hölls på den mycket mysiga barnbokshandeln Bokslukaren vid Mariatorget. Dit måste ni gå och handla era barn- och ungdomsböcker sen, ja de har mer än bara böcker förresten och ett trevligt litet fik längst in. Jag kommer garanterat gå dit igen. Innan Ada och Anna presenterade Ingrid och hon läste högt ur en av böckerna hann jag med att dricka god jucie och äta upp halva fatet med suveränt goda morotsbitar med hommos på och prata med Sofia och Gilla böckers praktikant Anna (så de är två Annor nu). Sen pratade Ingrid om sina böcker och läste även en novell om en pojke som står och håller en plastpåse i handen. Ingrid läste novellen med en sådan trollbindande röst att jag hade gåshud och var helt såld från första strofen. Om resten av novellerna är i stil med den är det här två helt klart fantastiska böcker.
Då jag har köpstopp på böcker under september fick jag inte med mig några böcker hem igår. Ingrid berättade att många av berättelserna utspelar sig runt advent det är därför det är så många stjärnor med i berättelserna. Så jag tänkte ha dessa två böcker som min adventskalender i år. Läsa en novell om dagen från och med första december.
Boken Önska bort, önska nytt vänder sig till lite äldre tonåringar och Blink, blink med stjärnan till lite yngre men det där borde inte hindra någon från att köpa dem. Dessutom fick vi veta igår att böckerna liksom pratar med varandra och det ger en mycket att läsa båda. Så gör det vettja!
Tack till Gilla böcker för inbjudan och en mycket trevlig kväll.
Bilden är tagen av och tillhör mig, SincerelyJohanna |
Bilden är tagen av och tillhör mig, SincerelyJohanna |
Boken Önska bort, önska nytt vänder sig till lite äldre tonåringar och Blink, blink med stjärnan till lite yngre men det där borde inte hindra någon från att köpa dem. Dessutom fick vi veta igår att böckerna liksom pratar med varandra och det ger en mycket att läsa båda. Så gör det vettja!
Tack till Gilla böcker för inbjudan och en mycket trevlig kväll.
fredag 14 september 2012
Johanna ska vara med på tv.. typ
Bilden har jag lånat och modifierat från svt.se/babel |
torsdag 13 september 2012
Tävling..host host
Bilden har jag lånat från bokus.se |
Update: Grattis till Camilla som vann novellen. Skicka namn och adress till mig så kommer den med posten.
onsdag 12 september 2012
Johanna Lindbäck i radion
Bilden har jag lånat från sverigesradio.se/p4 |
Som om jag frågat
Nu har jag läst ut Johanna Lindbäcks senaste bok, Som om jag frågat. Som vanligt känns det tomt efteråt och jag saknar redan karaktärerna. Det fina med Johanna är att både hennes egna böcker och boktips alltid garanterar en bra läsupplevelse. Som om jag frågat är inget undantag från den regeln. Det roliga med den här boken jämfört med hennes tidigare böcker är att innan jag började läsa den här hade jag fått mycket trevlig bakgrund och kringberättelse när jag var på bloggfikat och det gjorde att det kändes som om jag redan kände huvudpersonen John och hand familj och vänner.
Det finns mycket som jag tycker om med boken. Här kommer några korta reflektioner:
Allt förändras den där hösten när John börjar nian. Han har ju förstått att det varit på gång länge, men det är inte förrän den där onsdagen, efter fotbollsträningen, som det verkligen händer. Det är då mamma och pappa berättar att de ska flytta isär. Ett tag bara, på prov, liksom. Men hur länge är ett tag? Hur länge måste man pröva för att veta?
Ingenting är kul längre. Inte fotbollen, inte att hänga med kompisar. Allt känns bara konstigt för John. Och bästa kompisen Lucas kan han inte riktigt snacka med längre. Inte sen han blev ihop med Saga. Saga som är Johns barndomsvän, som bor granne med honom, som han alltid har kunnat umgås med utan att det har känts konstigt. Ända till nu. Nu är hon och Lukas ett par och John är typ jordens ensammaste. Citatet har jag lånat från rabensjogren.se
Bilden har jag lånat från bokus.se |
- Pappan i boken, Henrik, är ett helt fantastiskt personporträtt. Jag tycker så mycket om honom och det faktum att han är en närvarande och inkännande pappa till skillnad från alla frånvarande fäder jag brukar stöta på.
- John är en deppig kille. Det är också uppfriskande att det är en kille som inte mår tipp topp och tillåts vara deppig och inte bara bit ihop och håll en hård fasad. Oftast vill jag bara att någon ska hålla om honom och hjälpa honom att öppna upp sig och prata om allt det jobbiga.
- Johanna Lindbäck är verkligen skicklig på det här med realism och vardagsliv utan att det blir långtråkigt. Det behöver inte vara en massa action för att en berättelse ska vara spännande och omöjlig att sluta läsa.
- Det är väldigt lätt att leva sig in i den känsla av ensamhet som John drabbas av. Det kan verkligen inte vara kul att ens två bästa kompisar går bakom ryggen på en, att detta sker någorlunda samtidigt som ens föräldrar separerar och du inte har någon kvar att prata med.
- Jag är lika intresserad av hur det ska gå för de vuxna som för ungdomarna i den här boken. Och jag vet precis hur jag vill att det ska gå för dem sen när sista sidan är läst.
- En intressant sak vad gäller skolmiljön är att den verkligen inte ändras sen jag gick i högstadiet. Karaktärerna där hade lika gärna kunnat vara mina gamla klasskamrater.
tisdag 11 september 2012
Förorten brinner
I söndags var jag och lillasyster på teater. Vi såg Förorten brinner med Teater Fryshuset. Det var en otroligt stark pjäs och mina tårar rann i stort sett hela föreställningen. Vi var samtidigt som en stor grupp ungdomar från områden som skulle kunna kopplas ihop med platsen föreställningen utspelar sig, det vill säga en miljonprogramsförort. Det är alltid speciellt att se en pjäs tillsammans med ungdomar. De kan ha lite svårt att sitta still, vara tysta och leva sig in i föreställningen och istället börja fnissa/prata med varandra.
Pjäsen handlar kort om, en berättare som beskriver sin uppväxt i en bortglömd förort där hans vänner dör/hamnar i fängelse/börjar knarka. Men det handlar även om hans egen resa genom livet och det är verkligen inte en lätt eller smärtfri resa. Även om jag själv inte kommer från en förort, har kompisar som suttit inne, knarkat, flytt från krig eller känt maktlöshet för att jag inte kommer någonstans beroende av där jag är uppväxt så var det ändå smärtsamt hur mycket jag ändå kunde känna igen mig. Eller snarare hur det kunde ha varit mitt liv.
Det här är en pjäs som ALLA borde se. Den får en att öppna ögonen och se grupper i samhället som en vanligtvis inte omges av, delar bostadsort med eller har i sin bekantskapskrets men som lever precis bredvid en. Den som bo i Stockholm kan passa på att se den enda föreställningen som återstår på Stockholms Stadsteater den 21 september och ni andra kan hålla koll på Teater Fryshuset då de turnerar en hel del och kanske kommer till just er ort.
Pjäsen handlar kort om, en berättare som beskriver sin uppväxt i en bortglömd förort där hans vänner dör/hamnar i fängelse/börjar knarka. Men det handlar även om hans egen resa genom livet och det är verkligen inte en lätt eller smärtfri resa. Även om jag själv inte kommer från en förort, har kompisar som suttit inne, knarkat, flytt från krig eller känt maktlöshet för att jag inte kommer någonstans beroende av där jag är uppväxt så var det ändå smärtsamt hur mycket jag ändå kunde känna igen mig. Eller snarare hur det kunde ha varit mitt liv.
Bilden har jag tagit och den tillhör mig |
Det här är en pjäs som ALLA borde se. Den får en att öppna ögonen och se grupper i samhället som en vanligtvis inte omges av, delar bostadsort med eller har i sin bekantskapskrets men som lever precis bredvid en. Den som bo i Stockholm kan passa på att se den enda föreställningen som återstår på Stockholms Stadsteater den 21 september och ni andra kan hålla koll på Teater Fryshuset då de turnerar en hel del och kanske kommer till just er ort.
måndag 10 september 2012
Sveriges Radios Novellpris 2012
Jag är numera även en novelläsare och som sådan vill jag nu tipsa er om Sveriges Radios Novellpris 2012. Det är fem författare som är nominerade med varsin nyskriven novell:
Omröstningen pågår mellan den 3 och 16 september. Om du är med och röstar är du med i utlottningen av en resa och inträde till
Bokmässan i Göteborg lördag den 29 september och 10 bokpriser. Röstar gör du genom att skriva ett vykort och skicka med snigelposten till:
Novellpriset, Sveriges Radio, 971 71 Luleå eller skicka e-post till Novellpriset@sverigesradio.se
Ange vem du röstar på och ditt namn, adress och telefonnummer.
- Två systrar på Kuba av Rose Lagercrantz
- La vie en rose av Oline Stig
- Den andra författaren av Peter Kihlgård
- Paulo Coelho av Liv Strömquist
- Gift mot sin vilja av Arkan Asaad
Bilden har jag lånat från Radioföljetongen Novellen Sveriges Radios facebooksida. |
Novellpriset, Sveriges Radio, 971 71 Luleå eller skicka e-post till Novellpriset@sverigesradio.se
Ange vem du röstar på och ditt namn, adress och telefonnummer.
söndag 9 september 2012
Bokbloggsjerka 7-10 september
Annika frågar i veckans bokbloggsjerka: Vad jag läser just nu?
Svaret blir då Johanna Lindbäcks senaste, Som om jag frågat. Och vad tycker jag då, jo jag gillar den så här långt (halvvägs in).
Bilden har jag lånat från bokus.se |
Svaret blir då Johanna Lindbäcks senaste, Som om jag frågat. Och vad tycker jag då, jo jag gillar den så här långt (halvvägs in).
fredag 7 september 2012
Vi Läser.se
Min favorittidning är som bekant Vi Läser har gjort ett ansiktslyft på sin hemsida. Jag tycker mycket om den nya layouten. Här får ni ett smakprov. Klicka in och rösta bland annat vilken er favoritbokhandeln. Jag röstade på Hallongrottan Böcker och kuriosa.
Bilden har jag lånat från vilaser.se |
torsdag 6 september 2012
En av de bästa vinsterna
Igår när jag kom hem från jobbet låg det ett paket i brevlådan och det var från Norstedts. I paketet låg en av de böcker jag helst vill läsa i höst, nämligen Jonas Gardells bok Torka aldrig tårar utan handskar del 1. Kärleken. Jag blev så glad så glad. Den är dessutom signerad. Först undrade jag hur det kom sig att jag hade fått boken tills min syster påminde mig att det säkerligen var från en tävling. Jag vinner enligt henne alltid tävlingar jag är med i. Jag förstår inte alls vad hon menar (note to self det är nog det här hon menar).
onsdag 5 september 2012
Big brother
När jag var på bloggfikan hos Rabén & Sjögren i förra veckan och vi skulle gå hem var vi tvugna att bli utsläppta med ett passerkort. De deltagare som jag hade sällskap ut med då började prata om att det inte vore helt fel att bli inlåsta på ett förlag. Tänk alla böcker som finns att läsa under tiden. Vi spann vidare på idén, och jag vet inte vem av oss som ska ha cred för idén nu, att det skulle vara som ett Big brother-hus fullt med böcker som i ett bibliotek. Tänk att bli instängd i 100 dagar med bara en massa böcker och det enda som finns att göra är att läsa. Sedan måste böckerna recenseras i bikten vilket är det tv-tittarna får se (förstår ni vad mycket boktips tittarna skulle få då). Så vem är på och bli inlåst i ett sådant hus?
tisdag 4 september 2012
Men det skulle ni aldrig våga
Bilden har jag lånat från orionteatern.se |
Jag hann inte blogga om en föreställning jag såg förra veckan och för den som bli lockad av att se föreställningen efter denna text kommer bli besviken för den är färdigspelad. Jag och min syster besökte för första gången Orionteatern och såg där Men det skulle ni aldrig våga. Det är bland det bästa jag har sett. Föreställningen var uppdelad i tre delar, alla berättades av JAG. Men vem JAG var fick vi inte veta och det var heller inte det viktiga. Jag var rädd att jag inte skulle förstå vad pjäsen handlade om, att det skulle vara en metanivå som jag inte kunde förstå, vilket jag alltid är rädd för vid nyskrivet eller nytolkningar. Men jag var med från början och förstod, tog till mig och älskade det. I första delen handlade det om barn som får ta ansvar och hand om sina föräldrar och hur det är kunna bipacksedlar till sömntabletter och antidepressiva. I del två handlade det om barnfattigdom och hur det är att vara fattig i dagens Sverige. I tredje och sista delen var det patriarkatet som avhandlades. Det var en så rapp och slagkraftig föreställning och jag ville aldrig att den skulle ta slut. De framförde statistik men förkroppsligade den även genom olika personer som annars lätt försvinner i ett hav av siffror. Det var för att sammanfatta en rolig, tänkvärd, sorglig och framför allt slagkraftig pjäs som jag önskar hade gått längre så fler hade haft möjlighet att se den. En av mina favoriter Bianca Kronlöf var med i föreställningen och som plåster på såren om jag lockat er med en föreställning ni inte längre kan gå och se bjuder jag här på hennes härliga karaktär Snubben.
måndag 3 september 2012
Het
Bilden har jag lånat från gillabocker.se |
- Jag tycker det är fantastiskt att det finns noveller som inte är heteronormativa. Det gör att det här är en bok för alla oavsett sexuell läggning.
- Boken tycker jag skulle fungera mycket bra i högstadie-/gymnasieklasser, kanske som ett led i sexualundervisning men även som inkörsport till vidare läsning då novellerna är väldigt medryckande och det är svårt att sluta läsa (inte bara på grund av erotiken utan för de är grymt bra texter i sig).
- Det är befriande att tjejerna i novellerna inte är passiva och killarna de som tar för sig och dominerar. Som den feminist jag är tycker jag att det var trevligt med starka och kaxiga tjejer samt blyga och inte enbart dominanta killar för att jämna ut det jag vanligtvis matas med när det kommer till könsroller. Till skillnad från till exempel Twilight och andra stereotypa konventionella sexualskilldringar jag läst kändes det mycket mer uppblandat i Het.
- Det finns noveller som är lite mer försiktiga och så finns det de som är pang på rödbetan och riktigt heta. Vilket gör att tunnelbanan och andra publika platser kanske inte är bästa platsen för läsning om du lätt blir generad av sexbeskrivningar.
- Het är befriad från pekpinnar, moralpredikningar och så här bör det gå till. Därmed inte sagt att vettig uppmaning som användandet av kondom inte finns med.
Tack till Gilla böcker för recensionsexemplaret.
lördag 1 september 2012
Releasefest
Igår var jag på mitt livs första releasefest och det var ett av favoritförlagen nämligen Gilla Böcker som hade release för sin antologi Het. Vilken kväll det var, på så många plan. Först sprang jag på min goda vän Jenny utanför och det visade sig att hon också skulle på på releasefesten. Hon väntade i sin tur på sitt sällskap och efter att jag hade stått och samtalat med detta fina sällskap visade det sig att det var Sofia från fantastiska bloggen Unga böcker. Det är alltid trevligt att träffa bloggare irl. Vilket jag även gjorde med trevliga Anna från LitteraturMagazinet, henne träffade jag i onsdags på bloggfikan med Johanna Lindbäck för första gången men hade mer tid att prata med henne igår. Johanna Lindbäck var också där och hon kom fram och sa hej vilket gjorde mig så mallig, att hon mindes lilla mig. Efter lite minglande höll så förlaget och de medverkande författarna en presentation av boken och författarna ställde frågor till varandra.
När det var klart gick jag, Sofia och Anna runt och fick våra ex signerade. Det är en sådan ovan situation att prata med författare som jag verkligen beundrar och gillar. Det känns så lamt att säga att: Jag älskade din bok. Jag vill komma på något mer revolutionerande än så men det händer sällan. Lyckades dock kläcka ur mig något sådant till Jenny Jägerfeld, Sara Ohlsson och Lisa Bjärbo och de verkade uppriktigt glada att höra det så kanske är det inte så lamt som jag tror att visa sin uppskattning. Jag gick dit i gummistövlar då det regnade så dant och kände mig så nedklädd och bonnig tills jag såg att Åsa Anderberg Strollo också hade gummistövlar och vi två kom tillsammans fram till att det var helt legitimt att bära gummistövlar på en bokrelease. Boken har recensionsdag på måndag så ni får hålla er tills dess med min recension. Tills dess bjuder jag på en bild på den fina boken, knappen och kassen som boken fick sällskap av.
Tack till Gilla böcker för en fantastisk bokrelease. Om du vill höra lite från novellerna klicka här så läser ungdomar ur boken.
Otroligt suddig bild men här är de medverkande författarna uppradade |
Tack till Gilla böcker för en fantastisk bokrelease. Om du vill höra lite från novellerna klicka här så läser ungdomar ur boken.